-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

U Boru obeležen 9. maj, Dan pobede

 

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, delegacije Grada Bora, Socijalističke partije Srbije, Rezervnih vojnih starešina i Saveza udruženja boraca narodno – oslobodilačkih ratova, položili su cveće i vence na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Momčilo Radisavljević, predsednik GO organizacije Rezervnih vojnih starešina podsetio je da je upravo na sadašnjem Trgu oslobođenja 1941. godine obešeno i streljano 50 rodoljuba i radnika rudnika.

Rudnik u Boru je bio tada najveće gradilište u porobljenoj Evropi, ovde je radilo dnevno 20 hiljada ljudi. Od 1941 do 1945 godine formirana su 33 logora, od čega tri koncentraciona, gde je prošlo oko 40 hiljada ljudi, a stradalo oko 15 hiljada radnika koji su dovedeni u Bor na prinudni rad, naglasio je Momčilo Radisavljević i dodao da su osim radnika iz tadašnje Jugoslavije, stradali i Italijani, Jevreji, Rumuni, Česi i Mađari.

Današnji dan nas obavezuje da odamo počast svim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, rekla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Da Grad Bor neguje kulturu sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu potvrđuje činjenica da su iz gradskog budžeta izdvojena sredstva za izgradnju Memorijalnog centra posvećenog stradalim radnicima i logorašima u borskim rudnicima tokom ovog perioda, istakla je Milena Stanojković Kožović.

Počast žrtvama i vojnicima Drugog svetskog rata odali su i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koji su naglasili da Srbija mora ostati na putu mira i prosperiteta, ali ujedno i sprečiti da se nacizam i nacionalizam ponovo pojave.

Ovom prilikom želim da uputim poziv svima da poštuju istoriju i prenose na buduća pokolenja, kako se ne bi ponovilo najveće svetsko zlo koje se ikada desilo u istoriji čovečanstva, rekao je Saša Mladenović, član SPS.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here