15 C
Bor
12, jul, 2024

Nedostatak kadrova pogađa i Opštu bolnicu u Boru

Nedostatak lekara specijalista je samo jedan od problema u borskoj Opštoj bolnici. Pacijenti se usmeravaju ka zdravstvenim centrima u Zaječaru i Negotinu. Oni teži, kojima je potrebna hiruška intervenija upućuju se u Niš.

“Mi imamo četiri aktivna ortopeda i peti koji je na specijalizaciji, a koji je  trenutno na porodiljskom odsustvu. Dva ortopeda su bolesna već duže vreme, preko dve godine su na bolovanju  nisu više sposobni za rad i ušli su u obradu za invalidsku penziju. Druga dva ortopeda su takođe na bolovanju jer su imali veoma naporan period rada, dežurali, pokrivali ambulantu, radili hiruške intervencije. Pokazali su veliku humanost i to dobrovoljno, međutim to je uzelo svoj danak i trenutno su na bolovanju”, obrazložila je dr Ana Golubović Spasojević, direktorica Opšte bolnice.

Slična situacija je i sa transfuziologom koji je na bolovanju, a na zamenu dolazi transfuziolog iz Zaječara. Nedostaju još i pedijatri, anesteziolozi, radiolozi.

“Imamo 103 lekara, a u naredne tri godine ostaćemo bez 35 lekara. Kao bolnica sami ne možemo da uradimo ništa, ali u saradnji sa ministarstvom zdravlja podelili smo 24 specijalizacije. To su specijalizacije iz deficitarnih grana, a taj spisak deficitarnih grana se na nivou Srbije svkodnevno povećava, pa je tako i kod nas. Sa ove 24 specijalizacije pokrivamo deficitarne grane i imamo još specijalizacija koje ćemo da podelimo samo nemamo kome. Pozivam mlade lekare kada bude prijem da dođu u Bor, ovo je lepo mesto za život, ovde može i ima sa čime da se radi”, naglasila je direktorica.

Ona je dodala da kadrovski problem postoje na nivou cele Srbije, ali i Evrope zbog čega sve veći broj lekara odlazi u inostranstvo.  Na birou nema lekara, a ne postoji model po kome bi se po završetku specijalizacije lekari zadržali u matičnoj zdravstvenoj ustanovi.

Iako je nedavno Opšta bolnica dobila dva nova skenera, od lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja, pacijenti još uvek čekaju na preglede, a po društvenim mrežama se komentariše da bolnica nema edukovani kadar.

“Priča da naše osoblje nije edukovano za rad na skeneru, apsolutno nije tačna. Svaki radiolog koji završi specijalizaciju zna da radi na skeneru i na svoj savremenoj dijagnostici. Obuka koja je bila za skenere, nije bila da bi nas neko naučio da čitamo skenere nego da vidimo šta ti novi aparati mogu, jer na taj način možemo da obuhvatimo veći broj usluga i da pružimo veći broj raznovrsnijih pregleda. Zašto ne radimo, nije zbog nas. Adaptacija prostora je urađena, svi papiri su predati na vreme i mi čekamo dozvolu od Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost. Koliko sam ja upoznata Direktorat i Vinča nemaju usaglašene pravilnike i mi zbog toga ne dobijamo dozvolu”, objasnila je dr Ana Golubović Spasojević.

Račun Opšte bolnice je u blokadi  za 35 miliona dinara, zbog dugovanja i ne plaćanja koja se protežu više od deset godina. Direktorica bolnice je optimista i nada se rešenju problema za koje je kako kaže, ministarstvo pokazalo pozitivne signale. Velika pomoć stigla je i od lokalne samouprave koja je u prethodnih osam meseci uložila 130 miliona za nabavku neophodne opreme, a  isto toliko dobijeno je i od Ministarstva zdravlja. Nije zaboravila ni donacije društveno odgovornih kompanija koje su zajedno sa menadžmentom Opšte bolnice obezbedile blizu 90 miliona dinara.

Borskoj bolnici nedostaju još dva sanitetska vozila za koje direktorica veruje da će dobiti putem projekta koje je raspisalo MInistarstvo pravde iz budžeta u koji se uplaćuju kazne, a koji se izdvaja za potrebne nabavke raznim ustanovama, pa i za potrebe bolnica širom Srbije.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here