16 C
Bor
13, jul, 2024

Filijala NSZ u Boru organizovala 18.sajam zapošljavanja

Osamnaesti sajam zapošljavanja koji je organizovan u Ustanovi “Sportski centar Bobana Momčilović Veličković”, okupio je više od dvadeset pet poslodavaca koji su na postavljenim štandovima pružali sve potrebne informacije o vrsti posla i potrebnim zanimanjima.

Sajam je organizovala borska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) uz pomoć grada Bora koji je ove godine iz budžeta izdvojio 53 miliona dinara za četiri aktivne mere zapošljavanja, rekla je na otvaranju Lidija Načić, v.d. direktora filijale NSZ u Boru .

“Sajam kao aktivna mera zapošljavanja je dobro mesto susreta između poslodavaca i nezaposlenih lica, gde nezaposleni mogu da predaju radne biografije kod više poslodavaca“, istakla je Lidija Načić.

 

 

Zahvaljujući rastu i razvoju privrede i industrije na teritoriji grada Bora smanjuje se  broj nezapošljenih lica što pokazuju i podaci NSZ u čijoj se evidenciji trenutno nalazi 2900 lica, dok je pre nešto više od deset godina taj broj iznosio osam i po hiljada.

„Iz godine u godinu se pokazuje da je grad Bor zaista danas u Srbiji jedan od gradova sa najvećim privrednim rastom i pre svega najvećom ponudom poslova. Ono što treba da se radi je da se grad Bor aktivnije  uključi kroz ove mere aktivne politike za teže zapošljive grupe koje nisu iz struke rudarenja, koje nisu direktno vezane za rudarenje, trgovci, ekonomisti,  onima kojima je neophodno radno mesto, a  koji se ne mogu zaposliti u sistemu rudnika omogući otvaranje novih radnih mesta“, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora, koji je otvorio ovogodišnji sajam.

Gradonačelnik je dodao da će se otvaranjem  šoping centra direktno zaposliti 150 žena, trgovaca, a vrlo brzo će u Bor doći nekoliko bitnih privrednih subjekata koji će omogućiti zapošljavanje takozvanih teže zapošljivih grupa.

Interesovanje nezaposlenih lica bilo je veliko, a kod 25 poslodavaca koliko je učestvovalo na sajmu, moći će da se uposli blizu osam stotina radnika.  Najviše slobodnih radnih mesta je u kineskim kompanijama „Serbia ZiJin Copper“, „Serbia ZiJin Mining“ i podizvođačkim firmama, a nedostaju  inženjeri svih profila, mašinski i elektro tehničari, zavarivači, vozači, građevinski radnici, kao i pravnici, administratori, konobari i kuvari.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here