17 C
Bor
20, jul, 2024

Usvojen pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije

Članovi Gradskog veća usvojili su pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih kuća, stanova i zgrada za koje je ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo javni poziv.

Na javni poziv koji je podnelo ministarstvo  mogu da se prijave lokalne samouprave kroz četiri mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti. Što se tiče građana, njihovi predračuni za energetsku sanaciju biće podržani sa maksimalno 50 % od predviđenog iznosa sredstava, rekao je Igor Janković član Gradskog veća.

Prva mera je unapređenje termičkog omotača, odnosno zamena stolarije i fasade, druga mera je unapređenje termo tehničkog sistema zgrade putem zamene kotlova i instalacije, treća je ugradnja solarnih kolektora za centralnu potrošnju tople vode i poslednja je ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, naglasio je Igor Janković.

On je još dodao da će se u narednih mesec dana doneti rešenje o prihvaćenim programima, a onda će uslediti javni pozivi, prvo za privredne subjekte, a potom i za krajnje korisnike. Iz budžeta grada Bora za energetsku sanaciju stambenih kuća, zgrada i stanova, izdvojeno je 10 miliona dinara,a od resornog ministarstva se  očekuje još toliko.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here