20 C
Bor
20, jul, 2024

Održan prvi forum poslodavaca

23.02.2022.                                                                     N.Gudurić

Forum poslodavaca

U Gradskoj skupštini održan je prvi forum za poslodavcena kome su predstavljeni javni pozivi koje je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje. Raspisano je 12 javnih poziva koji su namenjeni i poslodavcima i nezaposlenim licima.

Lidija Načić v.d. direktor filijale NSZ u Boru rekla je da je trenutno u toku konkurs za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica.

Poslodavci mogu da konkurišu za zapošljavanje lica do 30 godina starosti, starijih od 50 godina, Roma, osoba sa invaliditetom i viškove zaposlenih. Poslodavci dobijaju sredstva od 200 hiljada dinara koje dodeljuje Republika, a koji žive na teritoriji grada Bora i opštine Majdanpek, a kada su u pitanju opštine Negotin i Kladovo poslodavci dobijaju 225 hiljada dinara za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih lica, naglasila je Lidija Načić.

Na forumu se razgovaralo i o javnim pozivima kada je u pitanju sticanje praktičnih znanja, angažovanju lica na stručnoj praksi, kao i zapošljavanju lica sa visokim obrazovanjem u svojstvu pripravnika, ali i o javnim pozivima koji se tiču javnih radova i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić,  istakao je da je grad Bor ove godine zajedno sa Republikom Srbijom izdvojio 38 miliona dinara za zapošljavanje, ali i da će rebalansom budžeta biti izdvojeno još 9,9 miliona dinara za zapošljavanje u preduzećima koja su formirana uz pomoć grada Bora, odnosno kod preduzetnika koji su iskoristili pomoć za samozapošljavanje i osnovali svoja preduzeća.

Svi koji su u prethodne dve godine otvorili preduzeće moći će da apliciraju za sredstva iz budžeta grada od 300 hilada dinara i da zaposle nove ljude, a time bi se jačali kapaciteti tih privatnih preduzetnika, rekao je Aleksandar Milikić.

Ovakvim merama razvijaće se i ostale delatnosti koje nemaju veze sa rudarenjem

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here