-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

U cilju povećanja nataliteta iz gradskog budžeta 75 miliona dinara

 

U cilju povećanja nataliteta ove godine iz gradskog budžeta biće izdvojeno blizu 75 miliona dinara, a u zavisnosti od punjenja budžeta, ta suma bi mogla biti i veća. Iz ovog fonda izdvajaju se sredstva za jednokratnu pomoć za rođenje deteta, sredstva za besplatan smeštaj u vrtić za treće dete, kao i godišnja pomoć nezaposlenim porodiljama.

Za prvo dete porodica dobija 25 hiljada dinara, za drugo 40, a za treće i četvrto 75.000 dinara. Sve nezaposlene porodilje mesečno dobijaju po 15 hiljada dinara godinu dana, ističe Dobrica Đurić, član Gradskog veća zadužen za oblast društvene brige o deci, populacione politike i rodne ravnopravnosti.

On je dodao da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za vantelesnu oplodnju u iznosu od 250 hiljada dinara i da su prošle godine dva bračna para konkurisala za ovu vrstu pomoći.

Besplatan boravak u vrtiću ima svako treće i svako naredno dete. Trenutno je u borskim vrtićima oko stotinak mališana koji imaju besplatan boravak u PU Bambi.

U zavisnosti od broja dece koja godišnje budu u predškolskoj ustanovi, iz budžeta se izdvaja od3,5 do četiri miliona dinara, kaže Dobrica Đurić.

Za sve osnovce nižih razreda Grad Bor već nekoliko godina obezbeđuje besplatne udžbenike, a broj učenika je oko 1600. Đaci prvaci osim besplatnih udžbenika dobijaju i opremu u vidu pribora i sveski. Ukoliko bude bilo mogućnosti ove godine planirana je i kupovina tableta za školarce, rekao je Dobrica Đurić.

U 2021. godini rođeno je 394 beba. S obzirom da je  broj novorođene dece iz godine u godine sve manji, možda će ove mere doprineti da se već ove godine rodi mnogo više mališana.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here