8 C
Bor
18, maj, 2024

Sastanak radne grupe Ministarstva rudarstva i energetike sa meštanima Slatine i Metovnice

Radna grupa Ministarstva rudarstva i energetike za praćenje procesa u vezi sa izradom i donošenjem prostornog plana područja posebne namene, održali su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i meštanima Metovnice i Slatine.

Sa predstavnicima sela Metovnica, razgovaralo se o vodovodu koji je još uvek u izgradnji, a za koji je kompanija „Zijin Mining“ donirala milion evra.

Zadovoljni smo odgovorima koje smo dobili od predstavnika ministarstva, a to je da će sve što je dogovoreno sa lokalnom samoupravom biti urađeno ove godine i da će svaka kuća u Metovnici dobiti vodu. Razgovaralo se i o rekonstrukciji državnih i lokalnih puteva koji su sada u lošem stanju i rečeno je da će i to biti urađeno, rekao je Dejan Marković, predsednik Saveta MZ Metovnica.

Predstavnici Metovnice zadovoljni su odgovorima koje su dobili od nadležnih, međutim jedan deo Slatinjana je nezadovoljan i smatra da ovakvi sastanci više nemaju smisla.

Ne naziru se rešenja za naše probleme što se tiče otete imovine pod navodnom eksproprijacijom. Proglašen je javni interes u korist strane kompanije, što stvarno nema smisla. Probali smo da pomenemo taj problem, ali su nas odmah prekinuli sa obrazloženjem da je to politizacija., naglasio je Miodrag Živković iz Slatine.

On je još rekao da im nije dozvoljeno da pomenu pitanja ekologije, proširenja rudnika, prostornog plana i zbog čega je deo vodovodnog kraka namenjen Slatini odvojen za kinesku kompaniju.

Na sastanku se razgovaralo o rudarskim aktivnostima, ali i o infrastrukturnim pitanjima, a sa predstavnicima Slatine razgovaralo se o procesu eksproprijacije i procesu otkupa zemljišta, naglasio je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora. On je dodao da je najbitnije da svi meštani budu zadovoljni cenama koje traže i odnosu kompanije prema njima i to je ono na čemu grad Bor insistira i uvek će insistirati.

Kod određenih građana postoji problem kod nekih je rešen.U Slatini je preko 600 porodica prodalo neku svoju imovinu, ostalo je još petnaestak koji su sada ušli u proces, a neki su već u procesu. Veći deo njih vodi sudski postupak sa kompanijom i sva pitanja vezana za to, a koja su meštani postavili, dobili su odgovore od predstavnika ministarstva, rekao je Marić.

Dodao je da je postignut dogovor da kompanija razgovara sa svim meštanima i koji su na sudu i koji hoće vansudski da se dogovore, a sve u cilju da meštani budu zadovoljni.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here