13 C
Bor
14, apr, 2024

U Boru obeležen Međunarodni dan Roma

 

U sali Muzičke škole u Boru obeležen je 8. april,  Međunarodni dan Roma. Romska organizacija REAB u saradnji sa Centrom za kulturu, Udruženjem Roma za osobe sa invaliditetom i Udruženjem „Romska inicijativa mladih (Gipsy soul),  priredila je veče romske muzike i poezije borskih romskih pisaca.

Međunarodni dan Roma obeležava se širom sveta u cilju upoznavanja romske kulture, jezika, običaja, tradicije, ali i podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Marina Salić, predsednica organizacije REAB, istakla je da položaj Roma u Boru nije na zavidnom nivou, pogotovu onih koji nisu obrazovani, pa ne mogu da dođu do posla.

Marina-SalicDo posla teško dolaze i obrazovani ljudi, a neobrazovani jođ teže. Nažalost romska populacija spada u one koji nisu obrazovani, ali situacija se menja i dosta Roma shvata da je obrazovanje jedina karta iz kruga siromaštva. Imamo dosta srednjoškolaca, naši Romi upisuju fakultete, na državnom nivou imamo dosta učenih ljudi, onih koji su završili master i doktorske studije, tako da se polako izvlačimo iz tog začaranog kruga, rekla je Marina Salić.

Ona je dodala da se razgovaralo i o Prvom međunarodnom kongresu Roma održanom 1971. godine u Londonu na kome su predstavnici Roma razgovarali o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, kulturi, obrazovanju, ali i zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here