20 C
Bor
20, jul, 2024

Konkurs za ugradnju solarnih panela za domaćinstva otvoren do utorka 17. maja

Konkurs energetske efikasnosti za ugradnju solarnih panela za domaćinstva otvoren je do utorka 17. maja. Maksimalan iznos subvencija 420 hiljada dinara.

Grad Bor je zajedno sa Vladom Republike Srbije izdvojio sredstva i pokrenut je program energetske efikasnosti, ugradnja solarnih panela za proizvodnju električne energije. Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, naglasio je da je projekat definisan tako da Grad i Republika učestvuju sa 50 procenata, a isto toliko treba da izdvoje i fizička lica.

„Moja molba i poziv svim sugrađanima koji imaju interes da uđu u ovakav projekat da se jave do 17. maja kada je poslednji dan konkursa i da iskoriste ove benifete koje su omogućili Republika Srbija i Grad Bor. Finansijskih sredstava ima dovoljno, ali odziv je do sada mali. Očigledno da je ova ekonomska i geopolitička kriza našim sugrađanima stvara nesigurnost, a mislim da je prilika dobra i da se treba uključiti u ovaj program“, naglasio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Pravo učešća na konkursu imaju domaćinstva čiji je podnosilac vlasnik objekta ili osoba prijavljena na adresi, a ima saglasnost vlasnika. Drugi uslov je da je objekat priključen na elektrodistributivni sistem i da je iznos za potrošenu električnu energiju na računu za prethodni mesec minimalno 30 kW časa.

Igor Janković„Grad i Republika subvencionišu do 6 KW jačine solarnih panela. Maksimalan iznos subvencije koju građani mogu da dobiju je 70 hiljada dinara po kilovatu, , odnosno 420 hiljada dinara po domaćinstvu. Ukoliko se ugradi manje od 6 KW, subvencije će biti  50 odsto ukupne investicije sa PDV-om“, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća.

On je dodao da prijavni obrazac treba da sadrži dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o ugradnji solarnih panela, građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak dobijanja dozvole, građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili rešenje o ozakonjenju da je počeo proces legalizacije, fotokopije ličnih karata svih prijavljenih na adresi, a za maloletna lica, fotokopija zdravstvene knjižice.

Po završetku konkursa komisija će pregledati pristiglu dokumentaciju, obići sve podnosioce zahteva i nakon toga utvrditi rang listu.

Kriterijumi za rangiranje su izgled spoljašnih zidova, odnosno fasade, izgled stolarije, primarni način grejanja i K faktor koji se dobija deljenjem površine objekta iz poreskog rešenja sa brojem prijavljenih osoba na toj adresi.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here