-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Članovi Gradskog veća usvojili Pravilnike o energetskoj sanaciji kuća, stanova i stambenih zgrada

Na današnjioj sednici Gradskog veća usvojeni su pravilnici o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada, kao i predlog rešenja o imenovanju Stručnog tima za realizaciju Javnog privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju i finansiranje nove toplane.

„Mi smo u prethodne dve godine imali dva predloga projekta i pokazalo se  kako se dešavala energetka i svetska kriza, da je dobro što nismo realizovali ova dva projekta. Pojačali smo tim sa 4 nova lica iz oblasti energetike i finansija. Zadatak će biti da u narednom periodu izradimo treći projekat gde će se definitivno obezbediti veća energetska nezavisnost. Primarni energent proizvodnje toplotne energije će biti drvna masa, a sekundarni će biti gas, čime će se obezbediti stabilna energetska efikasnost“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora .

On je istakao da je jako bitno da se uvede i solarna energija kao potencijalna energija za proizvodnju toplotne energije. Ovakav projekat treba da obezbedi stabilnost, nižu cenu proizvodnje i konstantnost u snabdevanju toplotnom energijom, dodao je gradonačelnik.

Kada je reč o energetskoj sanaciji, biće raspisan konkurs za program mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada za koji su građani najviše bili zainteresovani, a koji će se takođe realizovati sa Vladom Republike Srbije, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća.

 „Za ovaj program izdvojeno je 18 miliona dinara, a sredstva su predviđena za zamenu postojeće stolarije, uređenje fasade, nov krovni pokrivač i hidroizolacioni sistem, ali samo ukoliko je postojeći oštećen. Postoji mogućnost nabavke i ugradnje kotla za grejanje na prirodni gas ili bio – masu, kao i mogućnost zamene kompletne toplovodne mreže i radijatora. Građani mogu da zamene ili ugrade nove toplotne pumpe sa instalacijama, a  poslednja mera koja može biti podržana od strane Grada i Ministarstva je ugradnja solarnih panela za pripremu potrošne tople sanitarne vode“, dodao je Janković.

Nakon usvajanja Pravilnika sledi raspisivanje Javnog poziva za privredne subjekte, a onda i za građane.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here