20 C
Bor
20, jul, 2024

Kompanija „Serbia Zijin Copper“ upumpava svežu vodu u Borsko jezero

Kompanija „Serbia Zijin Copper“ već tri nedelje upumpava svežu vodu sa zlotskih izvorišta u Borsko jezero i na taj način dopunjava akumulaciju nastalu zbog loše hidrološke godine.

Ovaj posao počeo je 6. maja, kada je nivo jezera bio tri i po metra ispod tačke preliva, a od tada se dnevno u proseku upumpa 17,5 hiljada kubika vode, pa jezero za dan „poraste“ i do tri centimetra.

Vodosnabdevanje kompanije nije bilo ugroženo ni pre početka upumpavanja sirove nehlorisane vode u Borsko jezero, pa je važno istaći da je dopunjavanje akumulacije odraz dobre volje menadžmenta i lep gest prema lokalnoj zajednici zbog predstojeće letnje turističke sezone“ – kaže rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pogona „Energana“ Nikola Damnjanović.

upumpavanje vode

On dodaje da je Serbia Zijin Copper sa javno komunalnim preduzećem „Vodovod“ sklopila ugovor o dopuni akumulacije, ali da ugovorom nije precizirana količina, već samo cena vode po kubiku.

„Ako se zna da nam za proizvodnju treba oko 10 hiljada kubika vode dnevno, a u jezero upumpavamo u proseku 17,5 hiljada kubika na dan, jasno je da je za kompaniju ovo trošak. Ipak, ima se na umu činjenica da je Borsko jezero omiljeno izletište ne samo Borana, već i ljudi iz svih krajeva Srbije, pa su javni interes i domaćinsko ophođenje prema resursima iznad profita“ – ističe Damnjanović.
jezero voda
default

Rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pri Energani podvlači i to da industrijska postrojenja već mesec dana beleže manju potrošnju vode nego inače, jer zbog velikog remonta, pogoni kompanije trenutno ne rade.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here