-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Studenti Rudarsko – geološkog fakulteta na stručnoj praksi u Zijin-u

Studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, sa Katedre za površinsku eksploataciju ležišta mineralnih sirovina, posetili su  rudnike Serbia Zijin Copper, gde su obavili stručnu praksu.

Gostima iz Beograda dobrodošlicu je u ime menadžmenta poželeo zamenik generalnog direktora Džejson Džang, a poslovanje kompanije predstavio im je direktor Serbia Zijin Copper za proizvodnju Jovica Radisavljević. Studenti četvrte godine RGF-a, njih 30-ak sa studijskog programa “rudarsko inženjerstvo”, imali su priliku da se prvog dana posete informišu i o mogućnostima za stručno usavršavanje u kompaniji, o čemu je govorila rukovodilac Sektora ljudskih resursa Mirjana Popadić.

 Dobrodošlica

Budući mladi inženjeri prvi put su se “oči u oči” sreli i sa velikim rudarskim
mašinama i kamionima u rudnicima “Novo Cerovo” i “Veliki Krivelj”. Fasciniranost veličinom
površinskih kopova, tehnologijom, kapacitetima, ali i zelenilom nisu ni pokušavali da sakriju.

 

„Ovo je jedno sjajno iskustvo! Uopšte nisam zamišljala da su sve ove mašine toliko velike i da su kapaciteti ogromni. Na fakultetu imamo mogućnost da sve to sagledamo samo iz udžbenika ili iz onoga što nam profesori prezentuju, uživo je sasvim druga priča“ – kaže Tamara Stanković, rodom iz Požarevca.

Njen kolega iz Čačka Nikola Anđelić oduševljen je tehnologijom koja se primenjuje u
rudnicima Serbia Zijin Copper i kaže da dosad nije video sličnu.

„Kapaciteti su neverovatno veliki. U stvari, ovde je sve veliko! Oduševljen sam i rado bih prihvatio da se stručno usavršavam na jednom od ovih površinskih kopova“, naglašava Nikola.

 

Studentima i profesorima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu su, po rečima Ivana
Jankovića, pored posete površinskim kopovima podjednako bili važni razgovori o stručnom
usavršavanju u Serbia Zijin Copper i mogućnostima koje kompanija u tom smislu može da im pruži.

„Vrlo smo zainteresovani za takav vid saradnje sa Zijinom, pa se nadamo da će se
razgovori pretočiti u realizaciju. Sama poseta borskim rudnicima svima mnogo znači zbog upoznavanja sa sistemom i tehnologijom eksploatacije mineralnih sirovina, ali i sa aspekta upoznavanja same kompanije i njenih performansi. Ipak je najbolje na licu mesta videti koje je to tehnologije kineski Zijin doneo u Srbiju, kakvu rudničku infrastrukturu je izgradio i koliki su mu kapaciteti u Boru“, rekao je Janković
Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here