20 C
Bor
20, jul, 2024

U Zlotu obeležena godišnjica stradalih heroja u Drugom svetskom ratu

Polaganjem cveća i venaca na spomen obeležja u centru Zlota, obeležena je godišnjica stradanja Jovana Dobrića, Petra Gramića i Jovana Moskalovića u Drugom svetskom ratu.

„Dan kada su likvidirani Zlotski rudari i heroji ne sme da se zaboravi. Pali heroji su 25. maja 1943. godine nakon druge smene odvedeni u Zlotski kanjon, a 27. maja su ubijeni, Istorija je večna i treba je prenositi pokoljenjima, jer je ova sloboda skupo plaćena. Ko nema istoriju, nema ni svoju budućnost“, rekao je Ljubiša Moskalović, predsednik Mesnog odbora SUBNOR-a Zlot.

Počast stradalim herojima odali su predstavnici lokalne samouprave, boračke organizacije, meštani Zlota, kao i potomci stradalih.

„Danas obeležavamo dan kada su zverski mučeni i ubijeni Zlotski junaci zbog odbrane svoje otadžbine, tada svoga sela. Na nama je da u narednom periodu utičemo da se svi spomen parkovi u selima rekonstruišu, kako bi budućim generacijama ostavili da poštuju svoju istoriju i tradiciju“, naglasio je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here