-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Ministarstvu rudarstva upućena preporuka za proširenje područja za preseljenje sela Krivelj

Članovi Gradskog veća usvojili su predlog preporuke koja će biti upućena Ministarstvu rudarstva i energetike da se na području koje je namenjeno za preseljenje sela Krivelj zabrane rudarske aktivnosti na površini od 20 kvadratnih kilometara. Područje namenjeno za preseljenje Krivelja nalazi se na tromeđi Zlota, Šarbanovca i Metovnice.

„Mi smo kao grad zahtevali da se uzme veći obuhvat zaštićenog područja i potencijalnog područja za izgradnju novih naselja na teritoriji grada Bora. Planiramo da u narednom periodu kako se bude razvijao grad Bor formiramo još jedno naselje, takozvano Bor 3, koji će biti blizu mesta Krivelj“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Za kolektivno preseljenje na novu lokaciju izjasnilo se 136 domaćinstava iz sela Krivelj.

Mapa 1

„Naša ideja je da se do početka 2023. godine usvoje planska dokumenta, stvore planski uslovi i da se krene sa procesom preseljenja. Mi ćemo, a to je naš zadatak, formirati uslove za obezbeđivanje lokacije. Kada se završe programski osnovi to ide vrlo brzo i kroz godinu dana, do dve maksimalno, da se krene sa procesom i da se uzvrši preseljenje određenog broja naših meštana“, dodao je Aleksandar Milikić.

Grad Bor je započeo proces Plana detaljne urbane komasacije kojim će se na lokaciji između naselja Sunca, Bora 2 i Brestovca usvojiti 163 parcele na kojima će biti moguća individualna gradnja.

Od Vlade Republike Srbije grad Bor će tražiti da se državno zemljište od 45 hektara prenese u vlasništvo grada, koje bi novim planom detaljne regulacije bilo izgrađeno novo naselje poput Novog gradskog centra.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here