15 C
Bor
12, jul, 2024

Milikić: Sa rastom budžeta raste i naša odgovornost

 

Budžet grada Bora je od početka ove godine uvećan za 29,15 odsto tako da sada iznosi 4,86 milijardi dinara.  Uvećanjem budžeta više će se ulagati u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo, ali će se povećati i subvencije  javno komunalnim preduzećima.

„Budžet nikad veći, a odluke nikad teže i odgovornije“ rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i dodao da zahvaljujući rastu privrede raste i budžet, ali  da na naplatu stižu i istorijska dugovanja javnih preduzeća i ustanova.

“Za apotekarsku ustanovu do sada je plaćeno 450 miliona duga i ovim rebalansom izdvojeno je još 75 miliona dinara. Na red je došlo rešavanje pitanja električne energije za javna preduzeća vodovod i toplanu. Toplana EPS-u duguje skoro 2 milijarde dinara po osnovu duga za ugalj iz 2008. i električnu energiju iz 2000. godine. Vodovod duguje  blizu 450 miliona dinara za električnu energiju. Mi smo na sastanku sa predstavnicima EPS-a  dogovorili da u narednom periodu počnemo da vraćamo dugove” naglasio je Aleksandar Milikić.

JKP Vodovod od prošle godine pozitivno posluje i počeo je sa otplatom starih dugovanja prema EPS-u. Uz pomoć subvencija olakšaće se rad ovog preduzeća. Veći problem predstavlja JKP Toplana i jedino rešenje je izgradnja nove toplane i vraćanje dugova, naglasio je Aleksandar Milikić.

Gradonačelnik (2)

“Mi ćemo uz sve napore i odgovorno nastupiti da naši građani imaju dobro i kvalitetno grejanje i naredne grejne sezone. Ono što je bitno da će se kroz ovaj budžet izdvojiti subvencije od 300 miliona dinara za kupovinu energenata na vreme kako bi građani imali siguran i bezbedan sistem grejanja. Mi imamo dve mogućnosti, jedna je da podignemo cenu grejanja za 200 odsto, da se onda svi isključe sa grejanja i da napravimo problem elektro energetskom sistemu sa grejanjem na struju, ili ova alternativa koju smo mi preuzeli i odgovornost da iz budžeta dotiramo sredstva toplani, da po starim cenama grejemo naše sugrađane i na taj način stvorimo jednu stabilnost. Tu je naša prednost, što imamo odgovornost i cilj kako da rešimo problem,”, naglašava Milikić.

Gradonačelnik Bora je dodao da će lokalna samouprava probati da pronađe način i model kako da se subvencioniše kupovina energenata za domaćinstva  koja nisu na sistemu centralnog grejanja .

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here