7 C
Bor
18, maj, 2024

Najveći ekološki poduhvat. „Visoki planiri“ i „Robule“ biće ozelenjeni

 

Kopovsko odlagalište „Visoki planiri“, koje dominira u Boru, kao i crveno jezero „Robule“ uskoro će biti ozelenjeni,  najavljuje kineska kompanija “Serbia Zijin Copper”.

“Ovaj posao nije bio sastavni deo Ugovora o strateškom partnerstvu Zijina sa Vladom Srbije, pošto je reč o parcelama koje su istorijsko nasleđe nekadašnjeg RTB-a Bor, ali je Serbia Zijin Copper nedavno potpisala trojni ugovor sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju i gradom u nameri da se on što pre završi. Nakon što se otpadna voda, kao višedecenijski problem akumulacije u jezeru „Robule“, potpuno prečisti i jezero isuši, kompanija će površinu zatrpati raskrivkom sa obližnjeg odlagališta, a zatim ozeleneti.”, naglašavaju u kompaniji Zijin.

U cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana Bora i okoline, pošto pod uticajem vetra sa „Visokih planira“ dolazi do ponovne emisije i detektovanja povećanih koncentracija teških metala u vazduhu, “Serbia Zijin Copper” će, nakon što na celoj površini rasplanira zdravi sloj zemlje, formirati travni pokrivač i na taj način znatno smanjiti emisiju prašine.

Serbia Zijin Copper rešava i nasleđene probleme u oblasti zaštite vodotokova, pa implementira nove tehnologije i izdvaja velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili.

“Potpuno posvećena opredeljenju za zaštitu životne sredine, kompanija Serbia Zijin Copper pokušava da sve vodotokove zaštiti od uticaja rudarskih aktivnosti, pa se izgradnjom mreže taložnika i vodosabirnika smanjuje i mogućnost da atmosferske vode iz zone rudnika ponesu i druge sadržaje. Idući putem zelenog i održivog razvoja, i to podruku sa ekologijom, Serbia Zijin Copper je u samo u zaštitu životne sredine do aprila ove godine uložila 161 milion dolara, a do kraja 2022. investiraće još 50 miliona dolara”, ističu u ovoj kompaniji.

crveno jezero

U rad su pušteni sistemi: za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova iz topionice (avgust 2021), za prečišćavanje kiselih otpadnih voda iz rudnika “Jama” i “Novo Cerovo” (oktobar 2021), za prečišćavanje otpadnih voda iz majdanpečkog “Severnog revira” (novembar 2021), kao i za prečišćavanje otpadnih voda iz jezera “Robule” (oktobar 2021). Oprema za monitoring kvaliteta vode u Borskoj I reci Pek montirana je decembra prošle godine i sistem je pušten u probni rad. Do aprila ove godine prečišćeno je 110.000 kubika otpadnih voda, a ozelenjeno je 727.000 kvadratnih metara degradirane površine i posađeno 170.000 sadnica”,

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here