-12 C
Bor
22, feb, 2024

Mlade boranke najbolje u Republici na takmičenju iz srpskog jezika

 

Za Nedu Ilić učenicu sedmog razreda osnovne škole 3. oktobar i Anđelu Kolar učenicu četvrte godine borske gimnazije koje su na takmičenju iz srpskog jezika i kulture izražavanja osvojile prvo i treće mesto organizovan je prijem u Gradskoj upravi.

Iako je u poslednje dve godine nastava uglavnom bila „onlajn“ zbog pandemije, to nije bila prepreka da na ovom prestižnom takmičenju Neda Ilić bude najuspešnija u Srbiji.

„Nije mi bilo toliko teško zato što volim srpski jezik. Osim prve nagrade na takmičenju u Tršiću osvojila sam i prvu nagradu na republičkom takmičenju „Čitalići“ u Aleksincu. To mi je bilo teže takmičenje jer se nisam puno spremala i nisam znala kakav ću tekst dobiti, tako da sam bila iznenađena osvajanjem nagrade“,  skromno priča Neda i dodaje da bi volela da nakon srednje škole upiše Filološki fakultet i bude nastavnica srpskog jezika.

Nedina nastavnica srpskog jezika, Gordana Ostojić, kaže da je za 34 godine koliko radi kao nastavnik ovo prvi put da neko od njenih učenika osvoji prvu nagradu.

„Odlazila sam i ranije sa učenicima na republička takmičenja, ali nisu postizali takav uspeh. Prvi put je moja učenica osvojila maksimalnih 20 poena, tako da sam veoma ponosna. Skromno mislim da je i jedan deo mog truda upleten u to, ali svakako najveći trud, rad i uspeh je Nedin“, kaže nastavnica Gordana.

Temelji gramatike postavljaju se u osnovnoj školi, dok je u srednjoj školi akcenat srpskog jezika više na književnosti, pa je treća nagrada u Tršiću koju je osvojila Anđela Kolar, pokazatelj da su pomoć profesora i samostalni rad put do uspeha.

„Samostalni  rad i mnogo vežbanja su najneophodniji i najbitniji da bi se postigao ovakav rezultat. Planiram da upišem Pravni fakultet, u tom pozivu najviše vidim sebe i nadam se da ću uspeti”, ističe Anđela.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić,  je Nedi Ilić i Anđeli Kolar poklonio monografiju Slobodana Jovanovića „Bor i okolina“, dok je član Gradskog veća Milan Stojanović naglasio da je prijem način da se Grad zahvali nagrađenim učenicima.

„Prijemom je Grad pružio podstrek da i ostali učenici našeg grada nastave da rade sa svojim nastavnicima i učiteljima kako bi i u narednom periodu Grad mogao da se diči ovakvim rezultatima kakve su postigle ove dve učenice na republičkom takmičenju”, naglasio je  Stojanović.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here