0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Zijin: „Miniranje u Majdanpeku mera predostrožnosti“

Miniranje na teritoriji opštine Majdanpek (5. juna) obavljeno je u sklopu mera predostrožnosti koje je „Serbia Zijin Copper“ realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica.

Svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.

„Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje. Konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju“, saopštili su u kompaniji Serbia Zijin Copper.

Kompanija je rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.

Nakon nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću „Srbijašume“, čiju saglasnost za radove Serbia Zijin Copper takođe ima, sve nadležne institucije saglasile su se sa tim da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja.

„Serbia Zijin Copper ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase. Kompanija će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta. Razmere eksplozije biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja“, stoji u saopštenju kompanije.
Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here