13 C
Bor
22, jul, 2024

PODRŠKA „SERBIA ZIJIN MINING-a“ OBRAZOVANJU

Kompanija Serbija Zijin Mining donirala je sredstva za organizaciju stručne ekskurzije za učenike završnih razreda Tehničke škole u Boru

Uz finansijsku pomoć Serbia Zijin Mininga, za đake Tehničke škole organizovana je stručna ekskurzija obilaska rudnika mrkog uglja Kostolac, Fabrike cementa Beočin i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Za đake sa smera rudarski tehničar organizovana je poseta rudnika mrkog uglja u Kostolcu, dok su budući tehničari za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju posetili Fabriku cementa Beočin i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Posetili smo rudnik Kostolac. Prvi put sam bio u rudniku i žao mi je što nismo bili u prilici da odemo ranije. Dosta korisnih informacija smo čuli i videli. Poseta rudnika mi je približila i moje buduće zanimanje i tek sada sam siguran da ću raditi u struci i obavljati posao za koji se školujem. Šteta je što ranije nismo imali stručnu praksu jer nam ona puno znači, ali se nadam da će se to promeniti“, rekao je učenik trećeg razreda smera rudarski tehničar Tehničke škole u Boru Nikola Milanov.

 

I po mom mišljenju ovo putovanje je bilo jako korisno, jer nam je osim druženja, omogućilo da steknemo nova saznanja o procesu rada. Mi smo posetili Fabriku cementa u Beočinu, a bili smo i na Fakultetu Tehničkih nauka, gde sam predstavila projekat koji se bavi proučavanjem klimatskih promena. Razmišljala sam o daljem školovanju ali bih više volela da počnem da radim u struci odmah po završetku škole“, rekla je Anastasija Marković, učenica trećeg razreda Tehničke škole u Boru, smer tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju.

Maturantima je poseta rudnika i fabrike cementa omogućila da bliže sagledaju i svoja buduća zanimanja, tako da su neki poput Miloša Konstandinovića već odlučili da posao potraže odmah po završetku škole i uporedo upišu fakultet, a neki poput Teodore Kračunović da ipak nastave školovanje na Tehničkom fakultetu u Boru.

Teodora i Miloš

Dve godine pod Covid-om, uticale su i na nas tako da smo morali da prilagodimo rad. Pandemija je ograničila i dostupnost preduzeća, sa kojima smo ili bismo sarađivali tako da nismo mogli da organizujemo stručnu praksu, kao i stručne obilaske kompanija.            

To se naravno negativno odražava na obrazovanje, jer pojedini đaci koji su sada treća godina prosto nisu imali ni dan prakse. Zato smo veoma zahvalni kompaniji Serbia Zijin Mining na finansijskoj pomoći i što  je omogućili realizaciju ove blok nastave. Kompaniji Serbia Zijin Mining želimo uspešan rad i zaista se nadamo da ćemo u budućnosti imati dobru saradnju“, rekla je profesorka Ljubinka Aksić, organizator praktične i blok nastave u Tehničkoj školi.

Kako je istekao vršilac dužnosti direktora Tehničke škole Aleksandar Milenković rudarstvo je najznačajnija grana industrije, značajna je za grad Bor i za Tehničku školu, koja upravo obrazuje budući kadar za rad u rudarskim kompanijama. Zato je saradnja sa kompanijama Serbia Zijin Mining i Copper od ključnog značaja i za školu, a posebno za obrazovanje učenika rudarske struke.

Prema rečima profesora hemijske grupe predmeta i bivše direktorke škole Sanje Apostolov Tehnička škola bi u narednoj školskoj godini želela bližu saradnju sa kompanijom Serbia Zijin Mining u pogledu realizacije programa dualnog obrazovanja za rudarske tehničare, rukovaoce mehanizacijom u površinskoj eksploataciji, a ona se može ostvariti i za smer tehničari za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, koji je prvi put ove godine uveden u ovoj srednjoj školi, jednoj od najstarijih na teritoriji Borske opštine.

U planu je da predstavnici HR sektora Srbija Zijin Mining-a posete sledeće nedelje Tehničku školu i učenicima završnih razreda prezentuju rad i planove kompanije Srbija Zijin Mining, kao i mogućnosti za zaposlenje.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here