14 C
Bor
14, apr, 2024

O rudarskim aktivnostima i opstanku Oštrelja razgovarali meštani, predstavnici lokalne samouprave i Zijina

 

Na sastanku predstavnika lokalne samouprave, meštana mesne zajednice Oštrelj i kompanija Zijin Copper i Zijin Mining razgovaralo se o budućem razvoju rudarskih aktivnosti i opstanku sela Oštrelj.

Oštreljani sastanak

Meštani Oštrelja su nakon sastanka rekli da se nadaju da je ovo jedan u nizu konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima lokalne samouprave i kineskih kompanija.

“Ovo je prvi ozbiljan sastanak, jer mi imamo vrlo konkretna pitanja  na koja danas nismo mogli da dobijemo odgovor, ali smatramo da je ovo dobar početak i jedino na ovaj način, kada u razgovoru učestvuju svi relevantni predstavnici, mogu da se dobiju odgovori na tražena pitanja. Naglasio bih spremnost gospodina Videnovića da će u budućem periodu najkonkretnije odgovoriti na sva naša pitanja”, rekao je Đorđe Anđelić predsednik radne grupe za opstanak sela Oštrelj.

Zijin sastanak

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, istakao je da je počelo rešavanje problema sela Oštrelj koje je direktno pogođeno istorijskim nasleđem više decenijskog rudarenja.

“Kompanija je isušila jezero Robule i radi rekultivaciju, zatim samo jalovište, naneta je ozbiljna količina zemlje i radi se početak rekultivacije. To su istorijski problem koji su direktno gušili i pritiskali selo Oštrelj” istakao je gradonačelnik.

Kompanija je počela da rešava nasleđene probleme, ali ono što interesuje meštane sela Oštrelj i grad Bor jeste koji su budući rudarski radovi, dodao je Aleksandar Milikić.

“Do Nove godine imaćemo predlog prostornog plana posebne namene koji se direktno odnosi na selo Oštrelj. Tada ćemo svi zajedno diskutovati o tome šta, kako i na koji način će se rudariti u selu Oštrelj, kako će se razvijati rudarstvo, na koji način će razmišljati meštani koji tamo žive. Ništa se neće uraditi, bez pre svega, stava pojedinca, meštanina, Grada kolektivno, mesne zajednice i države. Ni jedan plan ne može biti usvojen pre nego što se razmotri svaki predlog, primedba i kritika na taj plan” naglasio je gradonačelnik Milikić.

On je kao primer naveo plan koji je usvojen za rudnik Čukaru Peki, kada je grad Bor podneo 17 primedbi, predloga na plan koji je usvojen i kojim su zaštićeni neki delovi grada Bora.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here