16 C
Bor
13, jul, 2024

Odbornici Skupštine grada Bora između ostalog usvojili izveštaj o budžetu za prošlu godinu,

 

Odbornici Skupštine grada Bora većinom glasova usvojili su 36 predloga odluka koje su bile na dnevnom redu.

Završni račun budžeta za prošlu godinu, politika razvoja poljoprivrede, novo kreditno zaduženje JKP Toplana,  predlog izgradnje vetroparka, samo su neki od predloga o kojima se vodila rasprava.

Predstavnici opozicionih stranaka u loklanom parlamentu su nakon  izveštaja o završnom računu budžeta za 2021.godinu, izneli niz primedbi na izvršenje budžeta, prihode koji nisu javno definisani po pitanju donacija, ali  i na troškove kabineta gradonačelnika. Prema njihovom mišljenju veči deo budžeta ide u javna preduzeća kako bi se pokrila dugovanja, a manje novca se izdvaja za kapitalne investicije i infrastrukturu.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić,  podsetio je da je pre tri godine budžet grada Bora bio 1,7 milijardi dinara, a da će ove godine biti 4,5 milijarde. Takav budžet omogućava realizaciju novih projekata, ali i vraćanje dugova javnih preduzeća I ustanova iz proteklog perioda.

Za podsticaj poljoprivrede ove godine biće izdvojeno duplo više novca u odnosu na prošlu godinu, 45 miliona dinara za 21 meru, koje će biti realizovane putem subvencija poljoprivrednicima za nabavku opreme i povećanje stočnog fonda. Dok su odbornici opozicije tvrdili da poljoprivreda i sela u okolini Bora nemaju perspektivu, vladajuća koalicija je odlučna u tome da neće dozvoliti propadanje sela.

Većinom glasova usvojen je i predlog odluke o kreditnom zaduženju JKP Toplana od 380 miliona dinara za nabavku energenata za predstojeću grejnu sezonu, gde će garant za kredit biti JKP za stambene usluge. Kredit će biti isplaćivan iz sredstava naplate, u osam mesečnih rata, počevši od 30. jula naredne godine, zaključno sa 28. februarom 2024. godine.

Rasprava je vođena i oko plana izgradnje vetro parka na potezu Veliki Krš – Stol – Deli Jovan zbog čije izgradnje će, kako je rekla opozicija, doći do seče šuma i uništavanja poljoprivrednog zemljišta.

Vladajuća većina je obrazložila benefite izgradnje vetroparka i negirala sumnje opozicije.

Na drugom zasedanju lokalnog parlamenta usvojeni su i predlog Ugovora za gradski i prigradski prevoz, usklađenost planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, kao i izveštaje o radu javnih ustanova i njihovih Nadzornih odbora.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here