17 C
Bor
20, jul, 2024

U Šarbanovcu održan 15. Festival omladinskih folklora

Nakon pauze koja je usledila zbog pandemije Covid 19, u Šarbanovcu je ponovo održan Festival omladinskog folklora.

Iako je ove godine festival bio revijalnog karaktera, članovi kulturno umetničkih društava iz okoline Bora i Boljevca, publici su se igrom i pesmom predstavili u najboljem svetlu.

Dobrodošlicu učesnicima i gostima poželela je Evica Kokelić.

„Festival se održava na Dan Svete Trojice, ali je ove godine malo pomeren zbog nekih sportskih dešavanja. KUD iz Šarbanovca radi na očuvanju starih običaja, tradicije, našeg lepog melosa i ovo je 15. po redu Festival“ rekla je meštanka Šarbanovca, Evica Kokelić.

Učesnik Festivala bio je i Dečiji ansambl „Novo Selište“ koji je na Republičkoj smotri folklora osvojio treće mesto.

KUD „Novo Selište“
„Došli smo da uveličamo njihovu tradicionalnu manifestaciju, ne da je poboljšamo, već baš da je uveličamo i da im ukažemo čast, da se zahvalimo na pozivu i da se svojom igrom i pesmom predstavimo u najboljem svetlu“, istakao je Slobodan Ignjatović, predsednik KUD-a Novo Selište iz Bora.
KUD iz Sumrakovca

Pokrovitelj 15. Festivala omladinskog folklora bio je grad Bor, a organizaciju su pomogli KUD Branislav Nušić,  mesna zajednica i meštani Šarbanovca.

 

„Pravo je zadovoljstvo videti ovoliki broj mladih ljudi, ovoliki broj čuvara tradicije i kulture Istočne Srbije i našeg kraja. Zaista je zadovoljstvo što je Šarbanovac nakon par godina  pauze ponovo organizovao ovu manifesticiju“, naglasila je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.
KUD Branislav Nušić iz Šarbanovca je jedan od konkurenata ove godine na konkursu koje je grad raspisao za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture tako da je pravo zadovoljstvo finansirati ovu manifestaciju koja čuva izvorno stvaralaštvo, kulturu i tradiciju ovog kraja kojom smo svi bogati, dodala je Milena Stanojković Kožović.

Na Festivalu omladinskog folklora izabrana je i lepotica Festivala, a titulu najlepše devojke ponela je Snežana Marković.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here