14 C
Bor
21, apr, 2024

Štab za vanredne situacije i poverenici civilne zaštite o prevenciji požara na otvorenom

 

Štab za vanredne situacije grada Bora održao je sastanak sa poverenicima civilne zaštite iz seoskih mesnih zajednica, koji su dobili instrukcije kako da u narednom periodu preventivno deluju na sprečavanju požara na otvorenom.

Požari na otvorenom prostoru su jedna od najvećih opasnosti, pre svega što je područje grada Bora brdsko planinski kraj, rekao je Danijel Aleksić, zamenik komandata Štaba za vanredne situacije grada Bora.

„Požari na otvorenom su najveća opasnost i zahtevaju najveću pažnju i u sklopu toga mi smo se kao grad potrudili da pomognemo sektoru za vanredne situacije da se bolje opreme, a i mi sami da stvorimo uslove za stvaranje dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ljudski faktor je takođe neizostavan, a to su ljudi na terenu koji znaju protiv požarne puteve, alternativne vodozahvate i hidrante“, naglasio je Aleksić

Na sastanku sa poverenicima razgovarano je kako objasniti sugrađanima da paljenje biljnih ostataka može biti vrlo opasno, zbog mogućnosti da požar izmakne kontroli. Dodatni problem predstavlja i nisko naponska mreža koja često može da inicira požar.

„Nama je neophodna detekcija problema sa nisko naponskom mrežom, kao i mapa divljih deponija koje će locirati poverenici da bi ih mi adekvatno sanirali, jer je materijal na deponijama jako zapaljiv“, istakao je Danijel Aleksić.

Poverenici civilne zaštite dobili su propagandne postere koje će postaviti u mesnim zajednicama, a ukoliko je potrebno organizovati i edukaciju meštana.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here