-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Jubilarna 60. manifestacija „Susreti sela“ održana u D. B. Reci

Defileom jedanaest Kulturno umetničkih društava počela je 60. Jubilarna manifestacija „Susreti sela“.

Posle dvogodišnje pauze članovi kulturno umetničkih društava u tradicionalnoj narodnoj nošnji su igrom i pesmom prikazali tradicionalnu vrednost amaterskog stvaralaštva.

 “Malo je mesta u Srbiji koja su zadržala tradicionalnu manifestaciju Susreti sela. Mi smo zaista ponosni, ovo je manifestacija sa najdužim vekom trajanja u našem kulturnom kalendaru grada. Trudimo se da u saradnji sa svim seoskim kulturno umetničkim društvima održimo značaj ove manifestacije koja je neophodna da bi se sačuvalo svo naše izvorno stvaralaštvo, kultura i tradicija, jer se na ovaj način mlađim generacijama prenosi sve ono što čini jedan narod, a to je kultura, tradicija i običaji koje svi zajedno treba da negujemo”, naglasila je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

 

Domaćin ove tradicionalne manifestacije bilo je selo Donja Bela Reka.

“Okupili smo se u velikom broju, što je jako bitno. Još važnije je da ima puno dece, što je za ovu manifestaciju velika stvar, jer ćemo tako otrgnuti od zaborava običaje, igre i nošnju”, rekao je Ratko Grinkić. Predsednik Saveta MZ D. B. Reka.

Iako manifestacija nije bila takmičarskog karaktera, dodeljene su zahvalnice svim Kulturno umetničkim društvima za učešće na manifestaciji. Diplome i pehare dobili su najuspešniji zdravičar,  solo instrumentalisti na harmonici i fruli najbolji dečiji, omladinski i stari folklor i najbolji izvođači solo pesama sa i  bez muzičke pratnje.

Organizatori Centar za kulturu grada Bor i Kulturno umetnička društva, a pokrovitelj manifestacije  grad Bor.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here