9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa“ u sredu od 21 čas

Povodom ambijentalne pozorišne predstave „Tragom borskog notesa“, danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem za mentora, reditelja i protagoniste ovog doktorskog umetničkog projekta.

Predstava je  deo mnogo šireg projekta koji neguje kulturu sećanja na žrtve Holokausta, koji naš grad realizuje uz podršku kabineta predsednika, Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i Republike Mađarske, rekao je na prijemu Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i dodao da je ovo projekat kroz koji će se odati počast i poštovanje svim žrtvama.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da je grad Bor jedan od suorganizatora i domaćin jednog lepog dešavanja. Svi znamo da grad Bor posebnu pažnju u svojoj tradiciji, istoriji i sećanju na  istorijska dešavanja na teritoriji grada Bora posvećuje Miklošu Radnotiju. Bor je grad bakra, grad rudarstva i upravo nam je to rudarstvo ostavilo u amanet da čuvamo i negujemo kulturu i tradiciju 21 nacije koja živi u našem gradu“, naglasio je Aleksandar Milikić.

Reditelj predstave Žoltan Varga se zahvalio na mogućnosti da se predstava premijerno odigra u Boru u kome je Mikloš Radnoti proveo 3,5 meseca tokom Drugog svetskog rata.

„Ovo će biti jedinstvena predstava u ovom obliku. Odvija se na dva jezika susednih zemalja, Mađarske i Srbije uz zajedničku glumu mađarskih i srpskih glumaca“, rekao je Varga.

Mađarska glumica, Viktorija Kiš je prvi put u Boru i raduje se što će imati priliku da se predstavi borskoj publici.

„Veliki je izazov za sve nas jer se predstava odvija na dva jezika, ali verujem i sigurna sam da će publika razumeti“ istakla je Viktorija Kiš.

Miloš Đuričić i Miloš Tanasković, glumci zaječarskog pozorišta, ističu da nisu imali prilike da rade u Boru, ali i da do sada nisu  radili inostrane koprodukcije, pa im je drago što će u predstavi igrati sa kolegama iz Mađarske.

Predstava  „Tragom borskog notesa“ održaće se u sredu 13. jula u 21 čas na platou Doma zdravlja ispred spomenika Miklošu Radnotiju.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here