0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Održan 15. Petrovdan fest u Oštrelju

 

Povodom obeležavanja Petrovdana, seoske slave Oštrelja, nakon dve godine pause zbog korona virusa,  ponovo je održan Petrovdan fest.

Međunarodni Sabor u pesmi i igri, 15 po redu, otvorio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je tom prilikom isatakao značaj ovakvih manifestacija koje čuvaju i neguju tradiciju jednog naroda.

 

“Negujte vlašku kulturu i tradiciju što je više moguće kroz igru i pesmu, jer je to pravi način da se kultura jednog naroda održi, da se deca edukuju i nauče šta su njihovi koreni i na koji način živi jedan narod” naglasio je Aleksandar Milikić.

Brojnoj publici kroz igru i pesmu predstavili su se članovi kulturno umetničkih društava iz Vidina u Bugarskoj, Neresnice, Majdanpeka, Rgotine i KUD “Novo Selište” iz Bora. Po tradiciji izabrana je i lepotica Sabora, a titulu najlepše,  po mišljenju stručnog žirija ponela je Marija Stančulović.

Ova manifestacija je pokazatelj da članovi Kulturno prosvetnog društva “Petar Jenić” iz Oštrelja čuvaju  kulturu, običaje i folklor, a svoja iskustva prenose na mlađe generacije, rekao je Zvonimir Stevkić ispred KPD “Petar Jenić”

Organizatori Sabora bili su MZ Oštrelj i Kulturno prosvetno društvo “Petar Jenić” iz ovog sela.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here