17 C
Bor
20, jul, 2024

Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa“ odigrana premijerno u Boru

 

Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa“ premijerno je izvedena  na platou borskog Doma zdravlja. Predstava je deo projekta koji neguje kulturu sećanja na žrtve Holokausta.

Pred početak predstave na spomenik Mikloša Radnotija vence su položili gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić i ataše za kulturu ambasade Mađarske.

cveće

„Mikloš Radnoti ima posebno mesto u istoriji razvoja grada, a beležnica Mikloša Radnotija je sastavni deo borske istorije i kulture. Prvi put smo imali priliku da vidimo dvojezičnu predstavu na otvorenom. Na ovaj način ispratili smo život i rad Mikloša Radnotija kao i njegove priče koje je pisao na parčetu hartije, a zamenio za koru hleba. Parčetom hartije ostavio je veliki trag u istoriji grada Bora. To poštujemo i uvek ćemo poštovati svaku kulturu i tradiciju naroda koji živi u Boru, jer je ovo grad u kome živi 21 nacija“ naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, i dodao da je ovo početak velikog projekta od opšteg interesa za Vladu Republike Srbije, Vladu Mađarske i sve one koji su se uključili zajedno sa gradom Borom u projekat „Sećanje na žrtve Holokausta“.

Predstava je doktorsko umetnički projekat koji je režirao Žolt Varga, a mentor profesor dr Božidar Đurović.

„Mikloš Radnoti je bio veliki pisac i pesnik i zahvaljujući njemu možemo da oživimo događaje iz 1944. godine. zahvaljujući mađarskim i zaječarskim glumcima mio smo te spise ponovo oživeli pod punim mesecom, baš kao što se pominje u njegovm pesmama“, rekao je reditelj Varga.

Ambij. pozorište

„Reč je o kulturi sećanja na jednog od najvećih mađarskih pesnika koji je imao nemilu sudbinu, koji je žrtva fašizma i koji je nekoliko meseci proveo u Boru. Posebno me raduje što je predstava izvedena ambijentalno u Boru, što predstavlja jedan značajan domet“, ističe prof. dr Đurović.

U predstavi su igrali glumci zaječarskog pozorišta, Miloš Đuričić i Miloš tanasković, kao i mađarski glumci Voiktorija Kiš, Boris Sas, Gerle Tom i Ištvan Čeh.

 

glumci

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here