13 C
Bor
14, apr, 2024

Održan 19. Sabor narodnog stvaralaštva Timočke Krajine

Tradicionalni Sabor narodnog stvaralaštva Timočke Krajine održan je po 19 put u selu Luka

flajer

 

Pesmom i igrom predstavili su se članovi Kulturno umetničkih društava iz Neresnice, Gamzigrada, Dubočana, Manastirice i sela domaćina, Luke.

Ovakve manifestacije su od velikog značaja za očuvanje kulture i tradicije, našeg grada i našeg kraja, naglasila je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

„Još jedna divna manifestacija u kulturnom kalendaru našeg grada. Predivna slika, puno mladih ljudi, ali i veterana koji nastupaju u kulturno umetničkom stvaralaštvu i koji čuvaju od zaborava našu istoriju, naše običaje, izvorno narodno stvaralaštvo, vlašku kulturu i sve ono što treba da se prenese svim budućim generacijama, jer je upravo to ono što čini jedan narod“ rekla je Milena Stanojković Kožović.

 

 

 „Sabor je od velikog značaja zato što je ovde Timočka Krajina u malom. Gosti od Homolja do Bugarske granice. Potrudićemo se da sledeće godine 20. jubilarni Sabor bude još lepši i još bolji“, rekao je Boban Žikić, predsednika Saveta MZ Luka.

 

Iako Sabor nije bio takmičarskog karaktera, domaćini su nagradili najbolje izvođače za izvorno igranje,naj autentičniju nošnju, izvorno sviranje sa i bez muzičke pratnje, kao i za izvornu pesmu sa i bez muzičke pratnje i najbolji dečiji ansambl.

Organizatori 19. Sabora bili su Kulturno umetničko društvo i mesna zajednica Luka.

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here