0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Dvadeset troje mladih preduzetnika pokrenulo sopstveni biznis

Danas je dvadeset troje budućih preduzetnika,  potpisalo ugovore o dodeli finansijskih sredstava za samozapošljavanje

Za mere aktivne politike zapošljavanja ove godine iz budžeta je izdvojeno 38 miliona dinara za samozapošljavanje, stručnu praksu i zapošljavanje na javnim radovima.

Srećko Zdravković“Jedna lepa afirmativna mera koju radimo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Ove godine podržali smo 23 lica koja su ušla u svet poslovanja I započela sopstveni biznis. Nastavićemo sa dobrom praksom da ohrabrimo sve naše sugrađane da pokrenu sopstveni biznis  i da se kroz obuke koje sprovodi NSZ edukuju kako da pokrenu sopstveni biznis” naglasio je Srećko Zdravković, član Gradskog veća.

Od dvadeset troje budućih preduzetnika, čak 16 su žene,  ističe Lidija Načić, direktorica NSZ u Boru.

Lidija Načić

“Krajem juna na evidenciji NSZ bilo je  3 335 nezaposlenih lica od toga 2 300 žena, tako da je ovo mali korak da se naše nezaposlene žene što pre zaposle. Takođe je dosta mladih lica, mlađih od trideset godina dobilo subvencije. Grad Bor petu godinu za redom ima sluha i izdvaja značajna sredstva za samozapošljavanje” istakla je Lidija Načić.

 

Iz lokalnog budžeta dodatno je izdvojeno  još 9,9 miliona dinara, kako bi se mladim preduzetnicima omogućilo zapošljavanje lica iz teže zaposlivih kategorija.

Delatnosti budućih preduzetnika su raznovrsne, od frizerskih i kozmetičkih salona, preko građevine i proizvodnog zanatstva do igraonice i ugostiteljstva.

“Na ideju da otvorim kafeteriju, odnosno kafu za poneti, došla sam dok sam živela u Kini u doba korone kada nisam radila. Dosta vremena sam provodila u kafeterijama i s obzirom da u Boru nemamo takvu vrstu lokala razmišljala sam da bi to našim sugrađanima bilo interesantno”  ispričala nam je Stefana Zečević i dodala da će joj pomoć grada puno značiti s obzirom da je u opremanje lokala uložila dosta novca.
Stefana Zečević

 Osim kafe za poneti, u kafeteriji na IV kilometru naći će se i kafe  različitih vrsta i ukusa, hladne i tople, kao i limunada i domaći mafini, čega do sada nije bilo u Boru.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here