20 C
Bor
20, jul, 2024

Doneta rešenja o subvencijama za ugradnju solarnih panela

 

Na sednici Gradskog veća doneto je 19 rešenja o odobrenim subvencijama za ugradnju solarnih panela za domaćinstva.

 „Doneli smo rešenja za 19 naših sugrađana koji su ispunili sve uslove definisane pravilnikom koji prati program energetske efikasnosti za ugradnju solarnih panela. Iznos bezpovratnih sredstava, odnosno subvencija,  je maksimalno 420 hiljada dinara, a grad Bor i Ministarstvo rudarstva i energetike subvencionišu ugradnju solarnih panela maksimalne jačine 6 kw. Sledeći korak je potpisivanje trojnih ugovora između grada, privrednih subjekata, odnosno izvođača radova i građana“ rekao je Igor Janković, član Gradskog veća.

Očekivani rok za realizaciju celokupnog programa je 31. decembar ove godine, a sredstva su obezbedili grad Bor i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kada je reč o programu energetske sanacije za porodične kuće, stanove i stambene zajednice, Gradsko veće je donelo odluku o  izboru privrednih subjekata koji će izvoditi radove.

„Za šest mera koje su predviđene pravilnikom prijavilo se deset kompanija, odnosno privrednih subjekata. Jedina mera koja neće biti raspisana zbog toga što se nije prijavila ni jedna kompanija je ugradnja solarnih kolektora za pripremu centralne potrošne tople vode“ dodao je Janković.

Nakon donošenja odluke grad Bor će potpisati sporazum o tehničkoj saradnji sa svakim od privrednih subjekata i tada se stiču uslovi za raspisivanje poziva za građane.

Prema rečima Jankovića interesovanje građana je veliko, naročito za ugradnju stolarije. Za ovaj program mera Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Bor izdvojili su 18 miliona dinara.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here