12 C
Bor
20, apr, 2024

Na Borskom jezeru počelo uklanjanje podvodne trave

 

Na Borskom jezeru u toku je čišćenje podvodne trave, koja predstavlja problem kupačima, ali i ruži izgled jezera.  U planu je da se očisti i pređe celo jezero. Posao je poveren javnom preduzeću „Belo crkvanska jezera“ koja radi košenje i sakupljanje podvodne trave.

 

„Zbog puno jezera koje imaju na svojoj teritoriji, ovo javno preduzeće ima amfibiju koja radi podvodno košenje i sakupljanje trave. Amfibija ima bunker u kome skladišti pokošenu travu, koja se zatim izvlači na obalu i odvozi na deponiju“, rekao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

 

Svaka vodna površina je u nadležnosti „Srbija voda“, a jezerom gazduje JP „Srbija šume“ pa je bilo potrebno pribaviti saglasnost da grad Bor pomogne čišćenje jezera.

„Iako ovo nije u našoj nadležnosti, Grad se uključio posle apela građana i na inicijativu gradonačelnika da se ovo uradi, prvenstveno zbog bezbednosti kupača, ali i zbog razvoja turizma. Sve je planirano na vreme, ali zbog potrebnih dozvola i saglasnosti, radovi se odvijaju sada. Potrudićemo se da naredne godine počnemo ranije, iako je optimalno vreme za uklanjanje podvodne trave početak jula“, dodao je Aleksić.

Za uklanjanje podvodne trave iz Borskoj jezera iz budžeta grada izdvojeno je milion dinara.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here