13 C
Bor
14, apr, 2024

Borska Toplana spremno dočekuje novu grejnu sezonu

U JKP “Toplana” već je stiglo 10 hilada tona uglja, a iz dana u dan  pristiže 400 do 500 tona novih količina, što je najava da ovo preduzeće spremno dočekuje grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra.

Nabavka uglja sigurno je najznačajniji segent u ovoj ekonomskoj krizi, ali isto tako ništa manje važan je i remont postrojenja kako bi grejna sezona protekla bez problema, naglasio je v.d. direktora JKP “Toplana”, Dragan Veličković.

veličković“Nabavka uglja je ključan moment za grejanje i da nije bilo pomoći grada ne bi smo mogli darealizujemo nabavku. Mislim das mo među prvima u Srbiji koji su uspeli da obezbede ugljeve. Započeli smo i remont  odmah po završetku predhodne grejne sezone. Uglavnom smo remontovali veliki deo postrojenja, tako da ćemo dosta stabilno ući u novu grejnu sezonu. Jedini problem koji nas muči u ovom trenutku je odliv dobre, stručne i kvalitetne radne snage, ali će se i za to naći rešenje” dodao je Veličković.

Iz Gradske uprave je izdat nalog JKP “Toplana” da do početka grejne sezone osposobi kotao na mazut, koji nije bio u funkciji više od 15 godina,  kako bi građani Bora imali alternativu u slučaju da dođe do problema sa daljim snabdevanjem uglja usled energetske krize.

“Uz veliku podršku ljudi iz Toplane uspeli smo da za početak obezbedimo dovoljne količine uglja za predstojeću grejnu sezonu. Iz dana u dan cene na berzi se menjaju. Pre samo 15 dana cena visoko kaloričnih ugljeva na berzi iznosila je 370 dolara po toni, što je everovatna cena u odnosu na nekih 100 dolara po toni koliko je bila pre tri godine”, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

On je još dodao da bi realna cena grejanja po kvadratu iznosila od 250 do 270 dinara, što je nemoguće, jer bi to bila previsoka cena koju građani ne bi mogli da plate. Kako bi se održala ekonomska  socijalna stabilnost iz budžeta grada Bora izdvojiće se 12 do 15 hiljada dinara po domaćinstvu koja nisu priključena na grejanje gradske toplane.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here