12 C
Bor
19, apr, 2024

Održan 7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo“

 

Sedmi Međunarodni festival folklora „Zlatno Kolo“ počeo je svečanim defileom učesnika koji su potom u amfiteatru Doma kulture brojnoj borskoj publici prikazali igre i nošnju svoga kraja.

Bogat kulturno umetnički program predstavila su Kulturno umetnička društva iz Srbije, pre svega grada domaćina , a zatim iz Kladova, Beograda i Vojvodine, kao i iz Hrvatske i Bugarske. Festival je otvorio gradonačelnik Bora koji je tom prilikom rekao da ovakvim manifestacijama negujemo kulturu i tradiciju.

“Još jednom smo pokazali kako se poštuju drugi narodi, kako se ceni kultura drugih zemalja, a svaka himna koja se čula zdušno je podržana od svih Borana. Jer to je Bor, to je ta različitost 21 nacije koje se međusobno poštuju, podržavaju i cene i koje na najbolji način pokazuju kako se živi u jednoj multinacionalnoj sredini”, naglasio je Aleksandar Milikić.

U Gradskoj upravi organizovan je prijem za sve učesnike festival, koji nisu krili svoje zadovoljstvo o vremenu provedenom u Boru.

“Lepo smo se družili i sprijateljili sa svim folklornim grupama. Publika nas je dobrom prihvatila. Ne pričamo o politici I teškim temama, već plešemo, igramo, zabavljamo se i uživamo u svemu što nam se nudi”, istakao je Srećko Vuković, predsednik Kud “Bizovac” iz Hrvatske.

Ovakve manifestacije su prilika da se gostima pokažu i turističke lepote Bora.

“Nadamo se da smo opravdali očekivanja I gostiju I publike, jer nam je cilj da prezentujemo našu kulturu i tradiciju drugima, ali isto tako da se naši sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom drugih zemalja”,rekao je Dragan Petrović iz KUD Bor.

Boban Stojanović pomoćnik gradonačelnika Bora zahvalio se svimučesnicima festivala uz želje da će ovaj festival trajati još puno godina.

“Nadam se da će naši gosti poneti lepe utiske iz Bora, jer bez njih ne bi bilo ni festivala”, naglasio je Stojanović.

Organizatori Festivala bili su KUD Bor i Centar za kulturu, a pokrovitelj grad Bor.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here