-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

“Solarna energija u sistemima daljinskog grejanja” mogućnost korišćenja u JKP Toplana

U Gradskoj upravi održana prezentacija projekta “Solarna energija u sistemima daljinskog grejanja”. Sastanku su prisustvovali predstavnici austrijske kompanije “IC konsalt” koja sarađuje sa nemačkom KFV razvojnom bankom, lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike i JKP “Toplana”. Grad Bor je toplificiran više od 90 odsto, što ga svrstava među najbolje rangirane za realizaciju projekta.

“Preporuka UN je da se u budućnosti  što više koristi daljinsko grejanje, a sve u cilju smanjenja globalnog zagađenja. U toku su pregovori za 20 hektara slobodne površine na ulazu u grad i mogućnosti postavljanja termalnih kolektora ”, naglasio je Petar Vasiljević, lokalni konsultant na projektu primena solarne energije u gradu Boru.

Korišćenjem solarnih toplotnih kolektora moguće je obezbediti do 20 odsto toplotne energije početkom i krajem grejne sezone, a značajne uštede mogu se ostvariti i u naseljima koja imaju sistem centralne tople vode.

 “Beograd i Bor su bili interesantni za ovakvu buduću tehnologiju, proizvodnju toplotne energije iz sunčeve energije. Velika ulaganja, ali strateška obzirom da prelazimo na obnovljivi energent. Ono što je za Bor interesantno na prvom mestu je dobijanje topple vode na bazi sunčeve enrgije za potrebe snabdevanja naselja Novi gradski centar koje ima toplu vodu distribuiranu u svim stanovima. To bi onda bio prvi korak gde bi se smanjila i potrošnja električne energije i stabilizovalo snabdevanje toplom vodom. To je prvi korak, a sledeći koraci su proširenje kapaciteta kako bi se u što većem procentu grejali na sunčevu energiju”, rekao je Dragan Veličković, v.d.direktora JKP Toplana.

Projekat je u idejnoj fazi, a ukoliko bi došlo do realizacije, nemačka KFV banka obezbedila bi 30 odsto nepovratnih sredstava koje su potrebne za investicije.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here