9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Održana 28. tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“

 

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“ koja je ove godine održana po 28. put, okupila je brojne čuvare tradicije i kulturnog nasleđa. Veliki broj izlagača narodnih rukotvorina, starih zanata i majstori kulinarstva predstavili su posetiocima banje svoje umeće i veštine, ali isto tako i kulturu čuvanja i negovanja kulture i običaja našeg kraja.

„Ovo je tradicionalna manifestacija koja ima veliki značaj s obzirom da su se u banji susrele dve dinastije, Karađorđevića i Obrenovića. Imajući u vidu ostale turističke potencijale, banja prednjači sa ovakvim događajima, pa će ova manifestacija nastaviti da traje“, rekao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

 

U bogatom kulturno umetničkom programu posetioci su mogli da vide starogradske igre koje su izveli članovi KUD Bor, a pored njih nastupili su i KUD „Đido“ iz Brestovca, KUD „Luka“, dečiji ansambl „Novo selište“, ansambl „Srce“ iz Prokuplja,  folklorna sekcija iz Merošine, polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata i etno radionice Centra za kulturu.

Po tradiciji banju je posetio i knjaz. Inscenacijom dolaska kneza Miloša Obrenovića, barona Herdera i Jevrema Obrenovića, glumci Boban Stepić, Mihajlo Nestorović i Lepomir Ivković, publici su približili sliku Brestovačke banje iz 18 veka.

Stalnom postavkom izložbe u Konaku kneza Miloša obeleženo je 185 godina od izgradnje Konaka.

Najuspešniji u pripremanju tradicionalne hrane, suvenira, rukotvorina i i izradi predmeta starih zanata, nagrađeni su od strane stručnog žirija.

 

Dani Brestovačke banje završeni su tradicionalnim paljenjem preobraženjske vatre i koncertom Marka Luisa.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je grad Bor, organizator Centar za kulturu, a suorganizatori Turistička organizacija i Muzej rudarstva i metalurgije.

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here