13 C
Bor
22, jul, 2024

Nasilnim upadom i uništavanjem imovine u RBM-u šteta preko 100 hiljada dolara

Na prostor Severnog revira Rudnika bakra Majdanpek, kompanije Serbia ZiJin Copper,  grupa u kojoj je bilo više od 40 neidentifikovanih lica u rušilačkom pohodu oštetila je imovinu Jenšana, kompanije koja je podizvođač na ovom radilištu RBM-a.

Iz RBM-a su naglasili da se radi o vandalskom postupku i, da nakon prve procene, šteta iznosi preko 100 hiljada dolara. Ovaj nasilni napad nadležne službe kompanije Serbia ZiJin Copper prijavile su policiji, koja je posle prvog uviđaja  preduzela potrebne radnje. 

 

„Zbog aktivnosti kompanije prethodnih dana na planini Starici, postoji osnovana sumnja da se radi o napadu lica koja su samozvani zaštitnici prirode, a koja su prethodno na ovoj planini mesecima boravila u improvizivanom kampu, često praveći ispade kojima su ugrožavali svoju i bezbednost zaposlenih radnika. S obzirom na to da su se široj javnosti predstavljaju kao građani zabrinuti za planinu Staricu, i da se zalažu za očuvanje životne sredine, ovi postupci pokazali su njihovo pravo lice. Naime boraveći na planini, koju navodno čuvaju, palili su svakodnevno vatre, rizikujući izazivanje požara, koji bi mogao zahvatiti celu šumu, ostavljali velike količine smeća i brojnim svojim aktivnostima kršili zakon i jasno pokazali da je njihov interes politički aktivizam, a ne istinsko očuvanje prirode.

Sigurni smo da će naležne institucije u Srbiji, pre svega policija, odgovorno i savesno obaviti svoj posao i da neće dozvoliti da se ovakvi vandalski i nasilni postupci ponavljaju u budućnosti. O svim preduzetim aktivnostima i sankcijama, koje će nadamo se uslediti i biti preduzete po zakonu, nastavićemo da informišemo javnost“, saopštila je kompanija Serbia Zijin Copper.

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here