9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Od danas Javni poziv za program zapošljavanja mladih „Moja prva plata“

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri faze.
Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od 22.8. do 22.9. moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 3 – 31 oktobra, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata  poslodavci iz privatnog sektora će obaviti u periodu od 1 – 15 novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16 – 30 novembra.

Lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata biće objavljena na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, u roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu je planirano da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru u trajanju od 9 meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.
Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25 hiljada dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30 hiljada dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.
Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.
Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here