0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Borani potpisali ugovor o ugradnji solarnih panela

Trojne ugovore o ugradnji solarnih panela potpisalo je 18 Borana sa izvođačem radova i lokalnom samoupravom.

Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela izdvojeno je deset miliona dinara, od kojih je pet miliona izdvojio grad Bor, a pet miliona Ministarsvo rudarstva i energetike.

Meni je drago da su naši sugrađani prepoznali značaj projekta. Prednosti ovog načina proizvodnje električne energije su manji računi za struju i prelazak na obnovljive izvore energije. Rok za realizaciju projekta je 31. decembar ove godine: Očekujemo da i u narednom periodu, uz podršku Vlade Republike Srbije, nastavimo sa istim merama i privučemo još veći broj građana”, istakao je Igor Janković, član gradkog veća.

Boranka Ljiljana Mitić jedna je od 18 potpisnika ugovora koja je rešila da iskoristi benefite solarne energije.

„Preporučila bih svima ovu meru jer mislim da će ugradnja solarnih panela imati efekta u finansijskom smilu, a pogotovo u sada u vreme energetske krize”, poručuje Mitić.

Firma „Telefon inženjering” iz Beograda je je jedan od izvođača radova na ugradnji solarnih panela. Kažu da uveliko rade solarne sisteme širom Srbije po programu sufinansiranja.

„U Boru ćemo uraditi pet sistema i plan je da te projekte realizujemo u narednih mesec ili dva dana. Ideja je da se instalira petnaest solarnih panela po objektu, odnosno 6 kW panela. Solarna elektrana će biti priključena na mrežu, a klijenti će potpisati ugovor sa Elektrodistribucijom kako bi višak energije mogli da isporučuju u elektrodistributivnu mrežu. Ovo je pravi način uštede električne energije jer se prizvedena energija akumulira u mrežu i kasnije iz nje povlači”, rekao je Nikola Šakan.

Borani se do 14. septembra mogu javiti na konkurs za mere energetske efikasnosti koje obuhvataju zamenu stolarije, ugradnju fasade, zamenu oštećenog krovnog pokrivača, nabavku i instalaciju kotlova na gas ili bio masu, zamenu postojeće instalacije za grejanje, kao i za ugradnju toplotnih pumpi sa pratećom instalacijom

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here