0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Položeni venci na spomenik poginulim srpskim i francuskim vojnicima

Delegacije grada Bora i Rezervnih vojnih starešina, povodom obeležavanja Dana proboja Solunskog fronta i Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,  položile su cveće i vence na spomenik poginulim srpskim i francuskim vojnicima u ratovima od 1912 do 1918 godine.

“Danas smo ovde ispred spomenika palim rodoljubima srpsko-francuskog prijateljstva koji su svoje živote položili kako bi nama danas bilo bolje.  Danas takođe obeležavamo i Dan proboja Solunskog fronta, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao i Dan organizacije rezervnih vojnih starešina. Čast mi je da predstavljam Gradsku upravu i grad Bor u obeležavanju ovih važnih događaja  i odam poštovanje palim borcima”, naglasio je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

 

Solunski front je pripreman  tri godine, a upravo 15. septembra artiljerijskom vatrom je probijen i krenulo se u oslobađanje svih teritorija, rekao je Momčilo Radisavljević, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina.

“Proboj Solunskog fronta doveo je do toga da se vrlo brzo završi Prvi svetski rat, a godinu dana kasnije nastala je potreba za formiranjem Udruženja oficira i ratnika, koje danas nosi naziv Organizacija rezervnih vojnih starešina”, dodao je Radisavljević.

Danas se navršava 104 godine od proboja Solunskog fronta i 103 godine od formiranja Organizacije rezervnih vojnih starešina.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here