-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Gradski većnici usvojili rebalans budžeta

Članovi Gradskog veća usvojili su 24 predloga rešenja i odluka o kojima će raspravljati  odbornici na narednoj sednici  Skupštine grada. Između ostalog, usvojen je predlog rebalansa budžeta, kao i izveštaj o izvršenju budžeta od januara do juna ove godine.

Budžet grada je povećan, pa će nakon što bude usvojen na narednoj sednici  Skupštine grada, iznositi 5,8 milijardi dinara. Osnovni razlog izrade rebalansa je naredba Štaba za vanredne situacije da se obezbedi 100 miliona dinara za subvencije domaćinstvima koja nisu korisnici centralnog grejanja, za nabavku ogreva. Rebalansom budžeta obezbeđena su i sredstva za kupovinu uglja za predstojeću grejnu sezonu, kao i subvencije za kotao na mazut.

„Nikada u istoriji grada Bora nije bio veći budžet pre svega zahvaljujući dobroj organizaciji rada,  zahvaljujući dobrom poslovanju kompanija koje posluju na teritoriji grada Bora prihod se znatno uvećao u gradskom budžetu i mi očekujemo da  ćemo u narednoj godini, za naredni budžet imati prihod preko 6 milijardi dinara“, naglasio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Rast budžeta omogućava da se vrate istorijska dugovanja, dodao je gradonačelnik. On je rekao da je do sada vraćeno 350 miliona dinara koje JKP „Toplana“ ima za utrošenu električnu energiju, a da će se novim rebalansom izdvojiti još 100 miliona, jer dugovanja ovog preduzeća iznose blizu dve milijarde dinara.

„Morali smo da obezbedimo mogućnost da JKPToplana nabavi dodatne količine uglja za kvalitetan početak i nastavak grejne sezone u iznosu od 350 miliona dinara, a za mene najbitnija stavka je izdvajanje 100 miliona dinara za naša domaćinstva koja nisu u sistemu centralnog grejanja. Odgovorno smo vodili računa da se novac koji se priliva u budžet rasporedi i preuzeli smo obavezu da vodimo računa  o svakom našem sugrađaninu koji se greje i u gradu i u selu“, objasnio je gradonačelnik.

Osim ovih dugova, isplaćuju se dugovanja i Apotekarske ustanove, čiji je dug 2017. godine bio je 630 miliona. Kroz sporazume sa farmaceutskim kućama isplaćeno je 430 miliona dinara, a da bi se u potpunosti završio postupak likvidacije treba isplatiti još oko 80 miliona dinara.

Kroz ovaj rebalans izdvojena su sredstva za kupovinu jednog teretnog vozila za JKP „3.oktobar“ i jednog za JKP „Vodovod“ kako bi se obnovio vozni park ovih preduzeća, a samim tim kvalitet komunalnih usluga podigao na viši nivo. U narednoj godini  doći će do reorganizacije u ovim preduzećima kako bi se napravio kvalitetniji, brži i efikasniji javni sektor na teritoriji grada Bora, rekao je gradonačelnik.

Gradski većnici usvojili su i odluku o zabrani kretanja teretnih vozila preko 12 tona, na teritoriji grada Bora, pa je na staru odluku o zabrani dodata deonica od skretanja za Oštrelj ka Donja Beloj Reci i Bučju, a odluka će biti proširena i na Šarbanovac i Metovnicu.

„Prvi razlog je što su to tražili naši sugrađani, a drugi je što grad svake godine odvaja ozbiljna finansijska sredstva za uređenje putne strukture, teretni saobraćaj istu tu infrastrukturu uništava, a ona nije predviđena za teški teretni saobraćaj. Naredne godine ćemo sa po 250 miliona dinara finansirati uređenje putne infrastrukture i u selu i u gradu“, naglasio je Aleksandar Milikić.

Usvojena je i odluka o kontroli vazduha na teritoriji grada, pa će se naredne godine broj mernih stanica povećati za još 6 novih. Planira se da se naredne godine donese studija koja će obuhvatiti preko sto mernih stanica na teritoriji grada i sela, gde će se meriti kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

Na sednici Gradskog veća usvojeni su i predlozi o davanju saglasnosti na programe poslovanja JKP „Toplana“, „3.oktobar“ i Zoološki vrt, kao i predlozi o razrešenju  i imenovanju novih članova nadzornih odbora u borskim osnovnim i srednjim školama.

O svemu ovome konačnu reč daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here