13 C
Bor
14, apr, 2024

KUD „Đido“ iz Brestovca domaćin prvog festivala pesme „Etno Istok“

Svečanim defileom učesnika u Brestovcu, počeo je prvi festival pesme „Etno Istok“ čiji je organizator i domaćin bilo Kulturno umetničko društvo „Đido“ iz Brestovca. U okviru trodnevne manifestacije organizovani su okrugli stolovi na kome su učesnici razmenili iskustva i dogovorili saradnju u okviru kulturno umetničkih manifestacija, a ordržano je i takmičenje u spremanju starih tradicionalnih jela.

Iako je prvobitno manifestacija zamišljena kao festival pesme, domaćin i organizator festivala „Etno Istok“ je želeo da podstakne mlađe članove kulturno umetničkog društva da kroz igru, pesmu i sviranje na starim muzičkim instrumentima, nastave da neguju svoju kulturu i tradiciju, rekao je Dragi Čorboloković, predsednik KUD „Đido“ iz Brestovca.

 

„Smogli smo snage da probudimo ovu decu, da probudimo naše sunarodnike i prijatelje, da se ponovo okupimo i družimo, da zaboravimo na koronu i sve nedaće. Mislim da je ovo početak nekog novog života, novih poznanstava i prijateljstava“, naglasio je Čorboloković.

On se ujedno zahvalio na nesebičnoj podršci lokalne samouprave i Centra za kulturu, kao i kompaniji Zijin Mining koji su pomogli organizaciju festivala.

Učesnici festivala bila su kulturno umetnička društva iz Vučkovaca iz Bosne i Hercegovine, Štipa iz Makedonije, Banatskog Novog Sela i Smederevske Palanke, samostalni vokalni solisti iz Zaječara i Brestovca, kao i polaznici etno radionice borskog Centra za kulturu.

„Etno Istok“ jedan je od 18 projekata podržanih na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture grada Bora.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here