14 C
Bor
14, apr, 2024

Pod sloganom „Svim srcem za sva srca“ obeležen Svetski dan srca

Povodom Svetskog Dana srca, Polivalentna služba Doma zdravlja sprovela je akciju provere krvnog pritiska i šećera u krvi.

 

 

Pod sloganom „Svim srcem za sva srca“, na platou ispred Maksi diskonta, građani su mogli da se informišu kako da najbolje doprinesu očuvanju zdravlja srca, a ujedno i provere krvni pritisak i glikemiju.

Cilj ovakvih akcija je da ukažemo na sve faktore rizika koji utiču na rad srca. Da bi srce radilo moramo povesti računa, da obratimo pažnju pre svega na fizičku aktivnost, šetnju i način ishrane. Smeh i dobro raspoložeenje su faktori koji utiču da srce dobro radi. Кada razmišljamo srcem, emotivniji smo i saosećajniji. Zbog toga pomažemo drugima, humaniji smo i hrabrije donosimo odluke. Želimo da poruke Svetskog dana srca stignu do što većeg broja ljudi u cilju postizanja boljeg kardiovaskularnog zdravlja“, istakla je Vesna Radosavljević, direktorica Doma zdravlja u Boru.

Akciji se pridružila i Opšta bolnica u Boru koja je na trijažnom odeljenju za sve zainteresovane građane organizovala EКG preglede.

„Svaka akcija koja promoviše zdravlje je uvek dobrodošla i treba ih biti što više. Preventiva je jako bitna, jer smanjuje broj obolelih a kada pričamo o kardiovaskularnim oboljenjima ne treba zanemariti činjenicu da smo u samom vrhu po broju obolelih od srca. Taj podatak je pokazatelj da su ovakve akcije neophodne kako bi građani mogli da se informišu i provere svoje zdravlje kako bi ga sačuvali“, naglasila je Ana Golubović Spasojević, v.d. direktora Opšte bolnice u Boru.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok smrti.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here