20 C
Bor
20, jul, 2024

Za rudnik Veliki Krivelj kompanija „Serbia Zijin Copper“ kupila 11 teških kamiona

Kompanija „Serbia Zijin Copper“ je u cilju povećanja proizvodnje na površinskom kopu Veliki Krivelj, kupila 11 novih teških kamiona nosivosti 240 tona. Cena jednog kamiona je 2,63 miliona dolara, a vrednost celog kontigenta iznosi 29 miliona dolara.

Do sada je završena montaža osam kamiona, a završetak preostalih se očekuje u naredne dve nedelje. Za montažu su zaduženi kineski podizvođači koje je angažovao proizvođač, dok je održavanje kamiona povereno majstorima kriveljske radionice.

Na prvi pogled novi kamioni deluju malo čudno, jer se razlikuju od ostalih. Liče na buldoge, pošto im je korpa široka, a kratka. Gledano s tehničke strane istakao bih da imaju „Genereal Electic“ vučne motore, kameru pozadi, lepu i komfornu kabinu sa dve fotelje i velikim displejem, foto-grej staklima, automatskim podizačima stakala i klimom. Stigli su nam kvalitetno opremljeni kamioni i stvarno imam velika očekivanja od njih“, rekao je Nenad Đorđević, zamenik rukovodioca fabrike za elektro-mašinsko održavanje u Velikom Krivelju.

Ukupne iskopine u „Velikom Krivelju“ prošle godine su bile teške 46 miliona tona, a plan za ovu godinu je 60 miliona tona, u čemu će svakako pomoći i nova flota kamiona, ističe Chen Yaohuang, rukovodilac kriveljskog kopa.

„Kapacitet novih kamiona, koji je 39 odsto veći od „Belazovih“, doći će do izražaja naredne godine koja je ključna za kompaniju, pošto tada planiramo da u Velikom Krivelju dostignemo maksimalnu proizvodnju od 72 miliona tona iskopina i 23,3 miliona tona rude, čijom preradom u novoj i staroj flotaciji treba da stignemo do 60 hiljada tona bakra u koncentratu. Zbog toga slobodno mogu da kažem da će iduće godine Veliki Krivelj biti najveći rudnik u Evropi“, naglasio je Chen Yaohuang.

Proizvodnja u rudniku „Veliki Krivelj je od dolaska Zijina utrostručena.

„U 2018. godini smo za devet meseci ostvarili 15,5 miliona tona iskopina, a ove godine smo do sada dali 42,6 miliona tona. U tom periodu uloženo je mnogo novca u nabavku nove rudarske mehanizacije, ali je i zaposleno 456 novih radnika, od toga 130 vozača teških kamiona“ rekao je upravnik površinskog kopa Veliki Krivelj, Dejan Mitić.

U najvećem rudniku „Serbia Zijin Copper“ vodi se računa i o rekultivaciji degradiranih rudarskih površina. U Velikom Krivelju već je ozelenjeno 9 hektara površine oko svih postrojenja i fabrika.

„Poslednjih decenija ozelenjavanjem smo se bavili sporadično, parcijalno i rekao bih eksperimentalno. Sada se taj posao obavlja sistematski i planski. Najviše posla smo imali na flotacijskim jalovištima gde je ozelenjeno 42 hektara. Rekultivacijom tih površina stabilizovali smo i prašinu koja se raznosila ka selu Oštrelj. Danas nemamo prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica PM -10, naglašava Dragan Đorđević, zamenik rukovodioca Službe za ekologiju.

Đorđević je dodao da je do kraja godine u planu da se na području Bora i Majdanpeka posadi još 250 hiljada sadnica.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here