14 C
Bor
14, apr, 2024

Od danas vlaški jezik još jedan zvanični jezik koji će biti u službenoj upotrebi

Odluka o zvaničnoj upotrebi vlaškog jezika i pisma ozvaničena je danas na sednici Nacionalnog saveta Vlaha koja je održana u Boru.

Odluci o zvaničnoj upotrebi vlaškog jezika i pisma prethodilo je ispunjavanje svih zakonskih kriterijuma za standardizaciju i upotrebu jezika i u obrazovanju i u praksi. Standard vlaškog govora inicirao je Nacionalni savet Vlaha pre nešto više od deset godina, rekao je Novica Janošević predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Novica Janošević
Novica Janošević
„Utvrdili smo da postoje svi uslovi, postoji vlaško pismo u ćiriličnoj i latiničnoj formi, postoji gramatika vlaškog jezika, postoji vlaško srpski rečnik i do sada 74 izdanja na vlaškom jeziku, kao i udžbenici na vlaškom jeziku. Republika Srbija je od danas bogatija za još jedan zvanični jezik koji će biti u službenoj upotrebi“ dodao je Janošević.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić , naglasio je da je u multinacionalnom Boru danas ispisana istorija, jer je vlaški jezik postao jedan od zvaničnih jezika Republike Srbije.

Aleksandar Milikić
Aleksandar Milikić
„Čestitam svim ljudima koji su radili na ovom poslu i mislim da je Bor pravo mesto gde je odluka  trebala da se donese iz razloga što ovde živi pre svega najveći broj naših prijatelja, braće, ljudi koji su se izjasnili u posebnom biračkom spisku kao Vlasi, a drugi razlog je što je ovo multinacionalna sredina u kojoj živi 21 nacija. Siguran sam da je ovo pokazatelj da Republika Srbija vrlo direktno vodi računa o svim narodima koji žive na njenim prostorima. Ovo je pobeda jednog naroda, jedne države to jest države Srbije, pobeda istoka Srbije. Pokazujemo na pravi način koliko smo spremni da poštujemo kulturu, tradiciju, jezik i pismo svakog naroda koji živi na našoj teritoriji, Čestitam braći i sestrama Vlasima i ovo je velika stvar za sve nas koji ovde živimo“, naglasio je gradonačelnik Bora.

Vlaški jezik imaće dva pisma, ćirilično i latinično, a u školama je još na nivou izborne nastave.U govoru ga zvanično koristi blizu 40 hiljada građana Srbije, a prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, evidentirano je više od 35 hiljada pripadnika vlaške zajednice u 20 opština i gradova Istočne Srbije i jednoj opštini u Banatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here