8 C
Bor
18, maj, 2024

„Mostovi prijateljstva“ – konferencija opština i gradova Rumunije i Srbije

Na konferenciji “Mostovi prijateljstva” između Republike Rumunije i Republike Srbije koja je održana u Gradskoj upravi prisustvovalo je devet predstavnika opština i gradova iz Srbije i 11 iz Rumunije. Cilj konferencije je unapređenje dugogodišnje saradnje i dogovaranje zajedničkih projekata u okviru Intereg IPA programa koje podržava i finansira Evropska Unija.

U toku je konkurs prekogranične saradnje na koji se mogu prijaviti po jedna opština ili grad sa obe strane  Dunava, a zajedničkim snagama se aplicira za projekat koji je od obostranog interesa, istakao je član Gradskog veća, Srećko Zdravković.

“Evropska  Unija daje više desetina miliona evra kao pomoć i podršku lokalnim samoupravama da se razvijaju i da podstiču dalji razvoj njihovih prioritetnih oblasti. Ovo je treći sastanak na kome se konkretno razgovara o saradnji, a ima za cilj da se razmene iskustva i konkretne ideje sa kojima ćemo zajedno aplicirati na konkursu. Konkurs je otvoren naredna tri meseca i ovo je je idealna prilika za pomoć i podršku lokalnim samoupravama za  velike i kapitalne stvari”, istakao je Zdravković u ime domaćina konferencije.

 

Prvobitna ideja bila  je da se radi na projektima koji će da sačuvaju kulturu i tradiciju, ali i projekti zaštite životne sredine, civilne zaštite i infrastrukturni projekti i da se ujedno podele iskustva koja su da sada imali predsednici opština sa obe strane Dunavske klisure, rekao je Nikolaj Kurić, predsednik opštine Svinjica u Rumuniji.

“Prvi put su se sjedinili predsednici i gradonačelnici svih opština sa leve i desne strane Dunavske klisure. Inicijativu smo dobili zato što je  Dunavska klisura jedna od najlepših klisura u Evropi.. Dogovorili smo se da zajedno sprovedemo projekte sa obe strane Dunava i odlučimo na kakvom bi projektu mogli da sarađujemo”, kaže Kurić.

 

Do sada je zajedničkom saradnjom dve države urađeno dosta toga, naglasio je Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga.

„Bitno je da sve lokalne samouprave imaju zajednički cilj, a to je da spoje svoje ideje, da se međusobno povežu i zajedno apliciraju za prvi prekogranični poziv IPA programa koji finansira Evropska unija. Moram da istaknem da sam imao priliku da obiđem i srpski i rumunski deo i video da je dosta toga urađeno kroz infrastrukturne projekte”,.naglasio je Vladimir Stanković.

 

Naredni sastanak biće održan u Rumuniji kada će se znati koje opštine i gradovi će biti partneri i na kojim projektima.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here