-12 C
Bor
22, feb, 2024

Promocija knjige „Srpska vojska jedna zaboravljena priča”, 22. oktobar u 19h, sala Muzičke škole

Borskim poštovaocima pisane reči će u subotu, 22. oktobra od 19  časova u sali Muzičke škole,  biti predstavljena knjiga “Srpska vojska jedna zaboravljena priča”.

Istinu, koja je gotovo ceo jedan vek skrivana pod velom zablude, predstaviće autorka, dr Mila Mihajlović. Knjiga je reprint izdanja originalnog dokumenta  “Za srpsku vojsku” koji je štampan 1917. godine u Italiji.

Knjiga donosi priču o tome kako je italijanska mornarica spasila srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, ali i menja istoriju da je srpsku vojsku sa obala Albanije evakuisala francuska vojska. Više od 70 originalnih i nikada ne objavljenih fotografija svedoče o tome da je za spas srpske vojske u periodu od 1915 – 1916 godine,  najzaslužnija italijanska mornarica.

Ovom knjigom ispravljena je istorijska neistina, koja donosi odgovore na brojna pitanja: Ko je zapravo evakuisao srpsku vojsku, a da to nisu bile “lađe francuske”, gde su bili transportovani srpski vojnici pre nego što su stigli na Krf,  zašto Grčka svojom depešom nije dozvolila iskrcavanje srpskih vojnika na teritoriju Grčke???

O ovim i drugim otvorenim pitanjima govoriće autoka knjige, dr Mila Mihajlović i ugledni poznavaoci istorije Prvog svetskog rada, pukovnik prof.dr. Dalibor Denda i dr Milić Milićević.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here