0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Boranima predstavljena knjiga “Srpska vojska jedna zaboravljena priča”

“Srpska vojska jedna zaboravljena priča”, knjiga autorke dr Mile Mihajlović predstavljena je sinoć u  sali Muzičke škole u Boru.

Stihovima Milutina Bojića, Plava grobnica, koje je obučen u šinjel srpske vojske interpretirao Vicko Nestorović iz Krivelja, publika je na simboličan način uvedena u priču o kojoj govori knjiga.

Godinama se mislilo da je o Prvom svetskom ratu sve rečeno i napisano, međutim istorija ume da istinu prećuti i zataji. Posle više od jednog veka, baca se novo svetlo na dešavanja tokom spašavanja srpske vojske i srpskog naroda iz Albanije.

Istinu, koja je gotovo ceo jedan vek skrivana pod velom zablude, predstavila je autorka, dr Mila Mihajlović. Knjiga je reprint izdanja originalnog dokumenta  “Za srpsku vojsku” koji je štampan 1917. godine u Italiji.

Knjiga donosi priču o tome kako je italijanska mornarica spasila srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, ali i menja istoriju da je srpsku vojsku sa obala Albanije evakuisala francuska vojska.

Ovom knjigom ispravljena je istorijska neistina, koja donosi odgovore na brojna pitanja: Ko je zapravo evakuisao srpsku vojsku, a da to nisu bile “lađe francuske”, gde su bili transportovani srpski vojnici pre nego što su stigli na Krf,  zašto Grčka svojom depešom nije dozvolila iskrcavanje srpskih vojnika na teritoriju Grčke.

U holu Muzičke škole organizovana je izložba sa više od 70 originalnih i nikada ne objavljenih fotografija koje je zabeležila italijanska vojska. Fotografije svedoče upravo  o tome da je za spas srpske vojske u periodu od 1915 – 1916 godine,  najzaslužnija bila italijanska mornarica.

Književno veče i promociju knjige “Srpska vojska jedna zaboravljena priča”, autorke dr Mile Mihajlović,  organiovao je borski Centar za kulturu, a pokrovitelj je bio grad Bor.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here