0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Održan 18. Festival vlaške pesme

„Festival vlaške izvorne pesme“ koji neguje i čuva od zaborava autentične vlaške pesme održan je po 18. put u organizaciji Ustanove“ Centar za kulturu grada Bora“.

Takmičari su se nadmetali u dve kategorije, solo pesma bez muzičke pratnje i solo pesma sa muzičkom pratnjom.

 „Ove godine imamo dvanaest učesnika. Ono što je karakteristično jeste to da onaj ko jednom dođe na ovaj Festival, uvek se vraća, a ove godine imamo goste iz Inđije, Banatskog Novog Sela, Kučeva, Petrovca na Mlavi, Negotina i domaćina Bora“, naglasio je Daniel Čorboloković, direktor Centra za kulturu.

Festival je od velikog značaja za grad Bor i celu istočnu Srbiju, istakao je zamenik gradonačelnika Bora prilikom otvaranja Festivala.

„Ministarstvo kulture i grad Bor čine sve napore da ovaj deo vlaškog naroda, tradicija, pesma, igra i jezik opstanu bez obzira na sve. Učinićemo sve da i druge nacionalne manjine koje žive na ovim prostorima dobiju svoje mesto. Ovo je pokazatelj da Vlasi mogu, smeju i imaju pravo da se diče svojom kulturom i tradicijom. Bor je multietnička sredina i mi smo uvek bili i bićemo otvorenog srca“, istakao je Janošević.

Stručni žiri sačinjavale su Dragana Marinković, Svetlana Azanjac i Aleksandra Todorović Rašković.

Zorica Dudejić
Zorica Dudejić

Po njihovom mišljenju najuspešnija u izvođenju solo pesme bez muzičke pratnje bila je Zorica Dudejić, koja je automatski dobila pravo učešća na prestižnom Saboru narodnog stvaralaštva u Topoli naredne godine.

Saša Dražilović
Saša Dražilović

Solo pesmu sa muzičkom pratnjom najbolje je otpevao Saša Dražilović.

“ Festival ima za cilj očuvanje vlaškog izvornog stvaralaštva. Ove godine imali smo dve strane, starije izvođače od kojih mlađe generacije treba da uče, ali imali smo i mlađe naraštaje od kojih zapravo zavisi očuvanje vlaškog izvornog stvaralaštva. Festival je veoma interesantan jer možete videti izvođače iz našeg kraja, ali i iz drugih delova Srbije koji neguju vlašku narodnu pesmu. Žiri je imao težak zadatak, ali nadam se da smo uspeli da ostvarimo zajednički cilj, a to je da naša vlaška muzika živi i nastavlja da živi“, rekla je Aleksandra Todorović Rašković, magistar etnomuzikologije i član žirija.

Gost Festivala bila je etno grupa „Marinika“ iz Negotina.

etno grupa "Marinika"
etno grupa „Marinika“

Festival tradicionalno podržava Ministarstvo kulture i informisanja, dok je generalni pokrovitelj, grad Bor.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here