-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Sastanak članova Saveta MZ Krivelj sa predstavnicima kompanije SZC i lokalne samouprave

Na sastanku članova Saveta MZ Krivelj sa predstavnicima kompanije “Serbia Zijin Copper”i lokalne samouprave, razgovaralo se o trenutnim problemima meštana Krivelja koji su posledica rudarskih aktivnosti i planovima o preseljenju Krivelja na novu lokaciju.

Prema rečima Nikole Marića, pomoćnika gradonačelnika Bora, sastanak je bio jako konstruktivan, a zajednički zaključak bio je da selo mora da nastavi da živi i da mora da postoje svi optimalni uslovi za život meštana Krivelja do preseljenja.

„Krivelj je naj izazovnije mesto, pošto je i prvo mesto koje treba da se seli zbog rudarenja. Pričali smo i o preseljenju, kao što je već ranije rečeno, lokacija je obezbeđena, nastavljamo dalje sa radom radnih grupa pri ministarstvu i kabinetu predsednika Republike“, rekao je Nikola Marić.

Članovi saveta istakli su da su trenutno najveći problemi prašina, buka i oštećenje kuća i objekata koje nastaje kao posledica miniranja.

„Kompanija se obavezala da će pre svega rešiti problem prašine tako što će orošavati gde je to potrebno cisternama i gde je moguće prskalicama  na drugim lokacijama, a sa podizvođačima će videti gde je problem miniranje. Grad će obavestiti rudarsku inspekciju gde je potrebno da intervenišu, gradska komunalna inspekcija će isto izaći na teren i da bi se blagovremeno reagovalo“, dodao je Marić.

Razgovaralo se i o problemima putne infrastrukture i vodosnabdevanja. Iz Gradskog budžeta su izdvojena sredstva pa će se naredne godine asfaltirati sve ulice koje su meštani tražili. Vodovod će uraditi baj pas, odnosno krug oko Krivelja kako bi se obezbedilo stabilnije vodosnabdevanje.

„Danas smo postavili neke temelje i sva pitanja koja se ovde dešavaju trenutno na terenu, svakodnevna životna pitanja, ali smo se osvrnuli i na dugoročne teme kao što je preseljenje celog sela gde nas čeka ozbiljan rad i druga vrsta posla. Uticaj rudarenja je toliki da mi ovde više ne pričamo o ekološkim već o životnim problemima. Pre svega ogromna buka i prašina, ne postoji kuća koja nema uticaj od miniranja, da nešto nije puklo ili prslo, tako da povećanje proizvodnje i širenje ovog kopa je jedan od velikih problema. Kop je praktično ušao do prve kuće u selu, bager je na manje od 100 metara od kuća. Ono što smo postavili kao pitanje je da li možemo da smanjimo uticaj kopa na selo tako što ćemo na neko vreme da odložimo širenje prema selu da se kop širi u drugom pravcu, a da ovaj ulaz koji je krenuo ka selu bude odložen dok se mi ne preselimo“, naglasio je Dalibor Stanković, član Saveta MZ Krivelj.

Naredni sastanak biće sledeće sedmice, kako bi se nastavilo rešavanje problema meštana Krivelja.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here