13 C
Bor
22, jul, 2024

U Gornjanu održani drugi po redu „Miholjski susreti sela“

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Miholjski susreti sela 2022“ bilo je selo Gornjane.

Miholjski susreti sela organizuju se u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a grad Bor je jedan od 50 lokalnih samouprava koji je dobio sredstva za ovu manifestaciju.

„Pravo je zadovoljstvo biti danas u Gornjanu, prelepa manifestacija kojom svi možemo da se dičimo. Iz Gornjana je otišla jedna prelepa slika kojom smo pokazali da zajedno sa Ministarstvom za brigu o selu,  brinemo brigu o selima I da naša sela imaju perspektivu I budućnost”, istakla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Bogat celodnevni program koji je okupio više stotina učesnika, počeo je pripremanjem tradicionalnih vlaških jela i izložbom suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata. Po mišljenju stručnog žirija najuspešniji su bili predstavnici KUD Petar Radovanović iz Zlota, ništa manje uspešno nije bilo Etno udruženje “Jagnjilovo” iz Jasikova kome je pripalo drugo mesto, dok je treće mesto zauzeo Aktiv žena “Lastino gnezdo”.

Najlepše suvenire napravila je Mirjana Stojković iz Bora, dok su “Vredne vlajine” iz Rudne glave bile najuspešnije u narodnim rukotvorinama  i izradi i očuvanju predmeta starih zanata.

 

Nisu izostala ni sportska nadmetanja  u bacanju kamena s ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa i pikadu. Sve ukupni pobednici u sportskim veštinama bili su predstavnici sela Metovnice.

Manifestacija je završena Kulturno umetničkim programom u kome su nastupila Kulturno umetnička društva iz deset borskih sela I izabrana lepotica Miholjskih susreta sela 2022.. Titulu najlepše ponela je Marija Stančulović iz Oštrelja, prva pratilja, bila je Marta Mitić iz D. B. Reke, dok je druga pratilja Dragana Milošević iz Bučja.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here